Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Kuka väistää ja ketä – tunnetko veneilyn väistämissäännöt?
Veneily

Kuka väistää ja ketä – tunnetko veneilyn väistämissäännöt?

vaistamissaannot-merella-jarvella-vesilla-veneella
vaistamissaannot-merella-jarvella-vesilla-veneella
Kuva: Getty Images

Sanotaan, että vesillä liikkuessa ei ole olemassa etuajo-oikeuksia, on vain väistämisvelvollisuuksia. Jotkut veneilijät eivät tunne vesillä liikkumisen sääntöjä, vaan ajatellaan, että säännöt eivät päde väylien ulkopuolella, tai että moottorivene väistää aina purjevenettä.

Veneilyn suosion kasvaessa mahdollisuudet vaaratilanteisiin lisääntyvät. Jos veneilijä arvioi toisen veneen tai isomman laivan liikkeen väärin, tai ajautuu muuten törmäyskurssille ei kummallakaan osapuolella ole paljon mahdollisuuksia väistää toista.

Jotta vesillä liikkuminen sujuu turvallisesti, erityisesti väistämissäännöt on hyvä kerrata venekauden alkaessa, tai opetella jos ne eivät ole vielä tuttuja.

Testaa tietosi, tunnetko veneellä väistämisen perussäännöt:

Veneet kohtaavat keulat vastakkain: Väistä toista venettä oikealta.

Veneet kohtaavat risteävästi: Vasemmalta tuleva vene väistää toista.

Moottorivene ja purjevene kohtaavat: Moottorivene väistää purjevenettä, paitsi jos purjevene liikkuu moottorivoimalla. Tällöin edellä mainitut väistämissäännöt pätevät.

Laiva ja vene kohtaavat: Meriteiden säännöissä määrätään, että alle 20 metrisen aluksen (vene tai purjevene) on väistettävä laivaa, jonka syväys rajoittaa sen kulkua. Käytännössä kaikilla kauppamerenkulun väylillä kulkiessa veneiden ja purjeveneiden tulee väistää laivoja.

Liikkuva ja paikallaan oleva kohtaavat: Ohittava vene väistää ohitettavaa eli paikallaan pysyvää venettä.

Lue lisää väistämissäännöistä Liikenne- ja viestintäviraston verkkosivuilta.

Next article