Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Monikäyttöinen rib-vene
Veneily

Monikäyttöinen rib-vene

rib-vene
rib-vene
Kuva: Getty Images

Kovapohjaiset kumiveneet ovat edullisia ja käteviä. Ammattikippari Ville Haapio liputtaa kovapohjaisten kumiveneiden eli rib-veneiden puolesta.

– Ne ovat luokassaan ylivoimaisia. Valttikortteja ovat keveys, matalat kustannukset ja monikäyttöisyys. Rib-veneiden polttoaine kustannukset ovat jopa useita kymmeniä prosentteja alhaisempia kuin vastaavan kokoisilla lasikuituveneillä.

Turvallisuudesta ja merikelpoisuudesta kertoo, että rib-veneitä käyttävät viranomaiset kuten poliisi, pelastuslaitos ja tulli.

Useimmiten rib-veneitä käytetään isompien veneiden apuveneinä. Muitakin käyttömahdollisuuksia on.

– Rib-veneitä löytyy eri luokkiin käyttötarkoituksen mukaan, esimerkiksi saaristo- tai rannikkokäyttöön sekä huvi- että ammattikäyttöön. Ribit lähtevät kolmesta metristä, suurin kokoluokka on jopa 12 metriä, kertoo Haapio veneiden laajoista käyttömahdollisuuksista.

Lue myös: Tuhansien veneiden maa

Rib-veneissä kovapohjaista runko-osaa ympäröivät ilmatäytteiset ponttoonit. Kumiponttoonien ansiosta rib-veneet ovat perinteistä venettä leveämpiä, mikä tuo vakautta. Materiaalin keveys helpottaa veneen siirtelyä.

– Ilmaponttoonit voi tyhjentää, ja se säästää telakoinnissa tilaa. Keveys helpottaa vesillelaskua ja veneen liikuttelua. Kumiveneen siirtäminen onnistuu venetrailerilla.

Myös rib-veneen rungon huolto on Haapion mukaan mutkatonta.

– Oikeastaan vain rungon puhtaudesta täytyy huolehtia, kun esimerkiksi lasikuituvene täytyy vahata, itse jo 15 vuotta rib-veneillä ajanut Haapio vertailee.

Next article