Etusivu » Vesillä » Laadukas sammutin on veneen turva
Paloturvallisuus

Laadukas sammutin on veneen turva

sammutin
sammutin
Kuva: Getty Images

Tärkeää on ennaltaehkäistä tilanteita, joissa paloja voi syttyä. Jos on veneessä sammutin kourassa, jokin on mennyt vikaan. 

Tehokkain sammutusjärjestelmä on sammuttimen käyttöä harjoitellut malttinsa säilyttävä veneilijä, jolla on veneessään toimiva ja huollettu käsisammutin, turvallisuusalan veneilyn asiantuntija Mika Vanhala toteaa veneiden paloturvallisuusasioista kysyttäessä.

Veneen sammutinjärjestelmän valinnassa ensisijaisen tärkeää on ottaa huomioon viranomaisvaatimukset.  Jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori, yli 25 kW perämoottori, palavia nesteitä, nestekaasua tai akku, tulee siinä olla teholuokan 8A68B eli yleensä kahden kilon jauhesammutin. Sammutin tarkistetaan vuosittain valtuutetussa huoltoliikkeessä.

Vanhalan mukaan sammuttimissa on havaittavissa sekä hyvää että huonoa kehityssuuntaa ‒ hyvänä voidaan pitää sammuttimien teholuokkien kasvua, sammuttimissa kilomäärä kun tarkoittaa vain sammutteen määrää. 

– Hyvissä sammuttimissa sammutteet ovat nykyään tehokkaampia, täten tietysti myös sammutustehot. Huonona puolena ovat halvat sammuttimet, jotka kyllä täyttävät määräyksen edellyttämän minimitason, mutta edustavat muuten hintaluokkaansa jokaisella ominaisuudellaan. Rannoilla tarkistuskäyntejä suorittaessa joukosta löytyy aina uudehkojakin sammuttimia, jotka eivät välttämättä tositilanteessa pystyisi hoitamaan tehtäväänsä. Toisaalta, siksihän lainsäätäjä velvoittaa tarkistamaan sammuttimet. 

Ennaltaehkäisevää paloturvallisuutta on huolehtia veneen kunnosta. Yhtenä trendinä on ikääntyvä venekanta, johon asennetaan uusia virtaa vieviä laitteita. 

– Välillä on noussut tukka pystyyn nähtyäni vanhojen veneiden sähköjärjestelmiä, joiden pieniin keskuksiin on lisätty nykyajan mukavuusvarusteita. Asennukset ovat monesti isoja spagettikasoja, joissa liitokset on tehty eristenauhalla ja ryöstäjillä. Huonot liitokset aiheuttavat todellisen paloriskin veneessä. 

Lue myös: Onnettomuus vesillä – näin toimit hätätilanteessa!

Järki käteen paloturvallisuusasioissa

Sammuttimen vuosittainen huolto on kirjattu lakiin samoin kuin muutamat perusturvallisuusvälineet, kuten pelastusliivit, mela, taskulamppu, köysi ja ankkuri. Vanhalan mielestä lisäksi venekerhojen katsastussäännöt antavat mainiot perusvaatimukset veneiden sammuttimille.

Veneiden hyvän paloturvallisuuden ohjenuoraksi hän antaa sammuttimien määrän ja laadun: veneessä pitää olla yksi, mieluiten kaksi sammutinta koosta ja venetyypistä riippuen sekä sammutuspeite, jos veneessä on liesi. Laadukas sammutin on tehty kunnollisista materiaaleista ja siinä on mukana jämäkkä asennusteline, jolla sammutin saadaan hyvään paikkaan esille. 

– Asiasta ei kannata tehdä liian monimutkaista. Suosittelen kaikille sammuttimen käytön opettelemista kursseilla, silloin kun se vaan on mahdollista. 

Next article