Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Talousveden kuljettaminen on ympäristöhaitta
Arjen vastuulliset valinnat

Talousveden kuljettaminen on ympäristöhaitta

Kuva: Pexels ja Visit Finland

Vesien puhdistamisessa ollaan menty monessa asiassa paljon eteenpäin. Monet saaristojen mökki- ja kesäasuntoalueet ovat kuitenkin vielä vailla kunnallista vesihuoltoa, ja talousvesi joudutaan tuomaan mantereelta asti. Sen lisäksi, että veden kuljettaminen on logistinen vaiva, se aiheuttaa myös ympäristöhaittaa.

Professori Mika Sillanpää Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo, että vesistön kannalta ylipäätään kaikki veden siirtämiseen ja kuljettamiseen liittyvät ympäristöhaitat ovat haittoja myös vesistölle.

Muun muassa jätevesien käsittelymenetelmät ja veden pilaantumisen indikaattorit ovat tehostuneet, mutta edelleen vakavia ongelmia aiheuttavat mereen ja muihin vesistöihin kulkeutuvat lääkeaineet, mikromuovit ja muut sinne kuulumattomat aineet.

– Muovipullot ovat yksi tärkeä lähde vesistöihin kertyvälle mikromuovijätteelle. Se, että muovipulloja käytetään juomaveden nauttimiseen ja kuljettamiseen, aiheuttaa merkittävää haittaa maailmanlaajuisesti, Sillanpää sanoo painokkaasti.

– Hyvä asia on, että haja-asutusalueilla siirrytään pikku hiljaa kunnalliseen viemäriverkostoon ja talousveden saanti mahdollistetaan sitä kautta, hän lisää.

talousvesi
Kahviveden voi puhdistaa merivedestä käänteisosmoosin avulla. Kuva: Getty Images

Käänteisosmoosin avulla merivedestäkin saa talousvettä

97 prosenttia maapallon vedestä on merissä. Sen potentiaalin ottaminen käyttöön avaisi Sillanpään mukaan paljon mahdollisuuksia vesiongelman ratkaisuun, vaikka merivesi ei suolapitoisuutensa vuoksi juomavedeksi sovikaan.

– Meriveden käyttö talousvetenä aiheuttaa puhdistamattomana korroosiota kodinkoneissa ja vaikuttaa niiden käyttöikään. Sen puhdistaminen käyttövedeksi on kuitenkin mahdollista esimerkiksi haihdutustekniikkaa tai käänteisosmoosia hyödyntäen, hän sanoo.

Lue myös: Asiantuntija: ”Puhdas vesi on suomalaisille itsestäänselvyys”

Saudi-Arabiassa jo noin 20 prosenttia maan kokonaisenergiankulutuksesta menee jo meriveden suolanpoistoon.

– Tämä on merkittävää. Globaaliin vesiongelmaan tämä voisi olla ainakin osa ratkaisua, jos se voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti, Sillanpää toteaa.

Meriveden pudistaminen laajempaan talouskäyttöön myös haitta-aineista, kuten sinilevästä ja mikromuovista, vaatii kuitenkin vielä tehostamista.

Next article