Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Say What -dokumenttisarjan Nina Rahkola: ”Yhden romu on toisen aarre”
Inspiraatio

Say What -dokumenttisarjan Nina Rahkola: ”Yhden romu on toisen aarre”

Kuvat: Jerry Ylkänen

Tuoreen Say What -dokumenttisarjan toimittaja Nina Rahkola pistää käyttökelpoisen tavaran kiertämään, mutta lappaa vahingossa lautasen liian täyteen lounasbuffassa.

lmastonmuutostakin käsittelevän dokumenttisarjan toimittaja Nina Rahkola tunnustaa olevansa kuluttajana keskeneräinen. Muutos tiedostavaksi kuluttajaksi on prosessi, joka ei tapahdu sormia näpäyttämällä.

– Haluaisin olla tiedostava kaikissa valinnoissani, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, ettei näin aina ole. Jätän kyllä kauppaan helposti nyppyyntyvän vaatteen, kiinnitän huomiota tuotteen alkuperään, enkä enää harrasta kertakäyttöisyyttä. Pyrin myös valitsemaan satokauden kasviksia läheltä tuotuna, mutta silti saatan seuraavana hetkenä vetää överit sushibuffassa, Rahkola kuvailee.

Suurimpana kompastuskivenään Rahkola näkee lihansyönnin.

– Uskon kuitenkin, että muutos on prosessi, jonka käynnistyminenkin on jo iso askel. Vaikka jauhelihapaketti välillä tarttuukin mukaan kaupasta, olen jo pitkällä, kun tiedostan lihansyönnin haitat ja näen muutoksen tarpeellisena.

Seuraavana to do -listalla on yksityisautoilun vähentäminen.

– Mielestäni jokaisen pääkaupunkiseutulaisen yksityisautoilijan pitäisi tuntea pieni pisto sydämessään, ellei sitten ajele sähköautolla, Rahkola toteaa.

Hyvä kiertämään

Maailmalla matkustaminen on saanut Rahkolan pohtimaan tarkemmin valintojaan.

– Seuratessani Mumbain slummissa ihmisten epäinhimillistä työskentelyä hikipajoiksi kutsutuissa tiloissa, heräsi väkisinkin ajatus, että tarvitsenko ihan jokaista vaatelumppuani. Samaisessa slummissa on valtava kierrätyspiste, jossa Mumbaista kerätystä jätteestä tehdään ihan kaikkea mahdollista.

Olen vähentänyt ostamista ja lisännyt kierrättämistä. Yhden romu on toisen aarre. Ohjaan käyttökelpoisen tavaran hyötykäyttöön, enkä roskiin.

Toimittaja tunnustaa ottavansa kantaa myös lähipiirinsä kierrättämiseen.

– Eräs ystäväni totesi hiljattain, että käy ostamassa uuden maton vanhan vastaavan tilalle, sillä maton pesettäminen maksaa enemmän kuin uusi. Tästä seurasi kipakka palopuhe, ettei näin voi tehdä. Toivon, että matto päätyi pesulaan.

Lue myös: Ruokahävikkiravintola hyödyntää hävikkiin päätyneitä raaka-aineita

Tietoisuus on tie muutokseen

Rahkola uskoo, että tietoisuuden lisääntyessä ihmiset osaavat luopua myös vanhoista syvälle juurtuneista käyttäytymismalleistaan.

– Katselin Intiassa järkyttyneenä roskien heittoa autojen ikkunoista. Sitten muistin, että ei siitä ole tavattoman kauan, kun samaa on tapahtunut Suomessakin. On lohdullista, miten paljon toimintatavat voivat lyhyessäkin ajassa muuttua.

Nina Rahkola on nähnyt ilahduttavaa muutosta jo pelkästään perhepiirissänsä.

– Olen perinteisesti ollut perheessämme se, joka kiertää kirpputorit ja paasaa vastuullisuudesta. Siskoni sen sijaan tokaisi reilu pari vuotta sitten, ettei yhden ihmisen kierrättäminen muuta maailmaa. Nykyisin sisko perheineen kierrättää kaiken, ja muovinyssyköitä kuljetetaan ympäri kaupunkia, kun asianmukaista jäteastiaa ei löydy omasta taloyhtiöstä. Siskoni vie minut nykyisin kierrättämisessä 6-0. Olen hänestä tavattoman ylpeä, vaikka samalla olen itse vähän nolona.

Next article