Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Kotimaassa tuotettuja puhtaita vihanneksia on ilo syödä
Kotimaisuus

Kotimaassa tuotettuja puhtaita vihanneksia on ilo syödä

Luonnonvarakeskuksen vuoden 2019 tutkimuksen mukaan esimerkiksi tavallisen tomaatin ilmastovaikutus oli laskenut vuoden 2004 tasosta 61 prosenttia. Kuvat: Kauppapuutarhaliitto ry

Niina Kangas

asiantuntija, kasvihuoneviljely, Kauppapuutarhaliitto

Suomalaisten syömistä vihanneksista neljäsosa tuotetaan kotimaisissa kasvihuoneissa. 

Euroopassa seurataan kasvinsuojelujäämiä ja suomalaiset kasvihuonekasvikset ovat aina puhtaimmasta päästä. Täällä on käytetty kasvihuoneissa biologista torjuntaa jo 70 vuotta ja siksi torjunta-ainejäämiä ei ole.

– Myös tuoreus on laatua. Suomessa tuotetut kasvikset ovat kaikkine ravinteineen nopeammin omalla lautasella kuin muualta tuodut, kasvihuoneviljelyn asiantuntija Niina Kangas Kauppapuutarhaliitosta sanoo.

Korona näytti huoltovarmuuden merkityksen

Kotimaassa tuotettujen vihannesten merkitys sekä työllisyydelle että huoltovarmuudelle on asia, jonka moni muistaa ruokakaupassa valintoja tehdessään.

– On hienoa, että suomalaiset arvostavat kotimaista tuotantoa. Kuka muu meille ruokaa tuottaisikaan kriisitilanteissa kuin me itse, Kangas pohtii.

Suomessa kasvihuoneista kerätään huippusatoa. Esimerkiksi kurkkusadot ovat maailman suurimpia.

– Kilpailijamaissa käytetään samaan satomäärään maa-alaa 10-kertaisesti. Maankäytöllä on väistämättä yhteys biodiversiteettiin, Kangas toteaa.

Kasvihuonetuotannon ilmastovaikutus pienenee

Kotimaisen kasvihuonetuotannon ympäristövaikutukset laskevat koko ajan: vuoteen 2004 verrattuna kaikkien tuotteiden ilmastovaikutukset ovat alentuneet merkittävästi.

Luonnonvarakeskuksen vuoden 2019 tutkimuksen mukaan esimerkiksi tavallisen tomaatin ilmastovaikutus oli laskenut vuoden 2004 tasosta 61 prosenttia. Täysin ekosähköä ja uusiutuvia polttoaineita käyttävien suomalaisten kasvihuoneiden tomaatit yltävät Etelä-Euroopan hiilijalanjäljen tasolle, kun otetaan kuljetuksetkin huomioon.

– Suomessa taas vesijalanjälki on yli 90 kertaa pienempi kuin Espanjassa. Me hoidamme vesivarojamme hyvin ja täällä on runsaat vesivarat. Kotimaisessa kasvihuoneessa tuotetut vihannekset ovat aina vesijalanjäljen suhteen kestäviä, Kangas korostaa.

Sirkkalehtimerkki takaa laadun ja vastuullisuuden

Sirkkalehtimerkin takana on useita erilaisia laatujärjestelmiä ja merkin saaneet tuottajat auditoi säännöllisesti ulkopuolinen tarkastaja. Kriteereissä tarkkaillaan ympäristöön, kestävään tuotantoon, laatuun ja työoloihin liittyviä asioita.

– Merkki takaa esimerkiksi, että työolot ja -turvallisuus ovat lainmukaiset. Sirkkalehdestä tunnistaa vastuullisen viljelijän, mikä helpottaa valitsemista ruokaostoksilla, Kangas sanoo.

Next article