Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Ilmastokriisi on moniulotteinen ongelma, jonka ratkaisun ydin on luonnon arvostaminen
Ilmastonmuutos

Ilmastokriisi on moniulotteinen ongelma, jonka ratkaisun ydin on luonnon arvostaminen

Ilmastokriisi aiheuttaa jo nyt silmitöntä kurjuutta. Ilmastokriisin aiheuttamat tappavat helteet ovat sydäntäsärkevää todellisuutta tänäkin vuonna. Pahenevat katastrofit hiipivät alati Suomeakin lähemmäs; viime vuonna Saksan ja Belgian tulvissa kuoli satoja ihmisiä – myös kesäleirillä olleita lapsia.

On silti tärkeää muistaa, ettei peli ole menetetty. Toivoa on. Ympäristövaikuttaja, luonnonsuojelija ja yksi Baltic Sea Action Groupin perustajista, Saara Kankaanrinta, kannustaa ihmisiä suuntaamaan katseensa luontoon toivoa saadakseen.

Monien ajatukset ovat tällä hetkellä kiinni päästöissä ja energialähteissä, ja hyvä niin, mutta ylivoimaisesti helpoin ympäristöteko on kuluttaa vähemmän ja antaa luonnolle tilaa.

– Luonto korjaa itseään, kun sille annetaan tilaa toimia kuten ekosysteemin kuuluu, tai kun autamme sitä korjaamaan niitä osia, mitkä olemme rikkoneet, hän sanoo.

Monia pelottaa, että kestävä elämäntapa tarkoittaa kaikista mukavuuksista ja vapaa-ajan iloista luopumista. Oikeasti kestävä elämäntapa tarjoaa meille vaihtoehdon suorittamista ja kiirettä ihannoivalle nykytilanteelle, jossa ensin raadetaan ja sitten rentoudutaan kuluttamalla.

Kankaanrinta muistuttaa, että olemme länsimaissa ylikuluttaneet katastrofaalisella tasolla vasta lyhyen aikaa, ja on valtavasti varaa leikata, ennen kuin voidaan puhua ”luopumisesta”. Nykyisiä kulutustottumuksiamme kestävämmiksi muuttamalla luovumme ensimmäisenä hallitsemattoman tavaramäärän taakasta.

Samalla hän kuitenkin painottaa, että päävastuu on yhteiskunnalla, jonka tulisi ohjata yksilöitä ja yrityksiä tekemään kestäviä valintoja.

– Tällä hetkellä kestävämmät valinnat esimerkiksi ruoassa ja matkustamisessa ovat kalliimpia – ja on hullua, että pitää valitsemalla valita vastuullisempi vaihtoehto. Sen pitäisi olla oletusratkaisu yhteiskunnan ohjauskeinojen avulla.

Epätoivoon auttaa toiminta, ja jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa. Kankaanrinta kannustaakin jokaista miettimään aihetta uteliaasti eri kannoilta, sillä hyviä ideoita voi tulla keneltä tahansa.

Moni tavoittaa useita ihmisiä työpaikallaan, ja yhdessä parin kestävämmän valinnan tekeminen on helpompaa ja sillä on isompi vaikutus.

– Jokainen voi äänestämällä vaikuttaa päättäjiin ja päätöksentekoon ja näyttää esimerkkiä omilla vaikuttavilla valinnoillaan. Jokainen voi miettiä mahdollisuuksiensa mukaan mihin aikansa ja rahansa käyttää. Jättää ostamatta. Kasvattaa ja kouluttaa. Tukea järjestöjä, jotka urakoivat isompia ratkaisuja. Matkustaa välillä junalla, kulkea pyörällä. Syödä kasvispainotteisesti, korjata uuden ostamisen sijaan, puhua ja toimia luonnon puolesta.

Ja luontoon kannattaa mennä, nauttia ja ihmetellä. Se tekee ihmisen terveydelle hyvää. Ihminen on osa luontoa – olemme kotona luonnossa. Sitä mitä arvostamme, myös suojelemme.

Next article