Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Suomalaisen ruoan puolesta – parempaa terveyttä ja pienempää hiilijalanjälkeä kohti
Ruoka ja juoma

Suomalaisen ruoan puolesta – parempaa terveyttä ja pienempää hiilijalanjälkeä kohti

Kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen ruuan puhtaus ja turvallisuus ovat erittäin korkealla tasolla.

Onko mitään parempaa, kuin se, että kahden kinkkisen ongelman ratkomista voi edistää yhdellä ja samalla teolla?

Oma hiilijalanjälki ja terveys ovat yksi tällainen pari – molemmissa voi petrata samalla metodilla: syömällä puhdasta, suomalaista ruokaa. Kirsikkana kakun päällä kotimaisen ruoan syöminen luo työpaikkoja ja edistää omavaraisuutta.

– Ruokavalinnoillamme on vaikutusta sekä omaan terveyteen että ilmastoasioihin. Monipuolinen, vaihteleva, kasvispainotteinen sekä sesonginmukainen ruokavalio on hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle, linjaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

”Puhdas” ruoka?

Ruoan puhtaudesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

– Minulle ruoan puhtaus on erityisesti terveydelle haitallisten mikrobejen, antibioottijäämien ja kasvinsuojeluainejäämien puutetta, Syväniemi selittää ja jatkaa.

– Suomessa ruuan puhtaus on tietoinen valinta ja sen hyväksi tehdään paljon tinkimätöntä työtä. Lähtökohtana on maamme puhdas vesi, ilma ja maaperä, mutta ruokaketjussa toimivien suomalaisten osaaminen on turvallisen ruuan avain. Suomessa on totuttu jämpteihin toimintatapoihin koko ruokaketjussa, pellosta pöytään. Niinpä kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen ruuan puhtaus ja turvallisuus ovat erittäin korkealla tasolla. Täällä raaka-aineiden alkuperä ja tuotantotapa tunnetaan.

Tämän suomalaiset myös tietävät. Syväniemi kertoo olevansa riemuissaan siitä, että suomalaisten arvostus kotimaisuuteen on korkealla. Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa ja ostavat sitä mielellään.

Vegaanius?

Ruoan ja ilmaston yhteydestä on vaikea keskustella ilman vegaaniruokavaliosta puhumista.

– Kasviproteiinit puhuttavat meitä kovasti ja iloitsen kotimaista uusista innovaatioista: hyviä tuotteita on tarjolla lihan ja kalan rinnalle proteiiniksi.

Syväniemeä miellyttää myös se, että suomalaiset ovat löytäneet lähiruoan.

– Kesä on upea sesonki torikaupalle sekä lähiruokapuodeissa visiteeraamiselle.

Jos oma kotimaisen ruoan syöminen on vielä lapsen kengissä, on sitä helppo lähteä kehittämään Hyvää Suomesta -merkkiä seuraamalla. Merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka kertoo suomalaisista raaka-aineista ja työstä. Se on helpoin ja nopein tapa varmistaa, että ruoka on raaka-aineiltaan suomalaista, eli täällä kokonaan valmistettu ja pakattu.

Next article