Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » James Nikander: ”Vähemmän Barbaari, enemmän vapaa”
Arjen vastuulliset valinnat

James Nikander: ”Vähemmän Barbaari, enemmän vapaa”

Kuva: Kristian Muthugale

Muutama vuosi sitten James Nikander vieraili maitotilalla. Sen jälkeen hänestä tuli kasvissyöjä.

– Eläinten kohtelu kolahti syvästi. Ymmärsin, että ihminen on ainoa eläin, joka lukitsee toisen häkkiin saadakseen haluamansa.

Kreikan sana barbaari tarkoittaa raakalaismaista ja sivistymätöntä ihmistä. Sellaista Nikanderista, 27, ei saa tekemälläkään. Rap-artisti, entinen kehonrakentaja ja somepersoona tuli kansan tietosuuteen musiikkivideollaan ”Salil eka salil vika”.  Video istui hyvin Mustana Barbaarina tunnetun Nikanderin silloiseen elämäntapaan.

– Harrastin kehonrakennusta usean vuoden tosissani. Osallistuin SM-kilpailuihin kaksi kertaa ja olin kummallakin kerralla mitaleilla. Koska tavoittelin lihaskasvua, söin lihaa, riisiä ja munia ihan järjettömiä määriä, Nikander muistelee.

Ulkonäkökeskeinen laji muokkasi myös Nikanderin ajatusmaailmaa. Lihasten kasvattamisesta ja oman vartalon epäkohtien muokkaamista tuli nopeasti elämän päätehtävä.

– Nyt se kaikki tuntuu niin turhalta. Liikun ja käyn salilla, mutta en hauisten koon, vaan hyvän olon takia, hän toteaa.

Harkittuja ostoja

Television Selviytyjissä tällä hetkellä seikkaileva Nikander kertoo haudanneensa Mustan Barbaarin. Artistinimen kuoppaus on osa suurempaa elämänmuutosta, jolle taannoinen maitotilavierailu oli alkusysäys.

– Olen luopunut paljosta turhasta. Pyrin kuluttamaan mahdollisimman vähän, koska en oikeasti tarvitse paljoa tullakseni toimeen ja ollakseni onnellinen. En myöskään tarvitse enää sitä uhoa ja oman egon korostamista, joka henkilöityi Mustaan Barbaariin. Artistinimi jäi, mutta musiikin teko jatkuu, jos ei muuta, niin omaksi iloksi.

Nikander ostaa ruokakaupasta harkitusti vain tarvitsemansa ja suosii mahdollisuuksien mukaan kotimaista. Hän ei juo enää maitoa tai syö lihaa. Autonsakin hän myi ja kulkee nykyisin julkisilla. Ruokavaliotaan hän luonnehtii sallivaksi kasvissyönniksi.

– Jos menen kylään, jossa esimerkiksi sukulaiseni on leiponut piirakan, en ala vahtaamaan sen raaka-aineita. Tosi moni ystävistäni kuitenkin tietää ruokavaliostani ja huomioi sen ruoanlaitossa, Nikander kiittelee.

Lue myös: Paleface: Kaupassa käyminen on poliittista toimintaa

Irti ruudusta

Haastattelun taustalla Nikander käy katsomassa uunia. Siellä kypsyy bataattia ja muita kasviksia.

– Aiemmin söin suurin piirtein kolmen tunnin välein, nykyisin ensimmäisen kerran vasta iltapäivällä. Elimistö tottuu siihen mitä sille annetaan, Nikander kertoo.

Hän sanoo saman pätevän myös ajatteluun ja mieleen. Kun alat katsoa ympärillesi, huomioit muita ja olet aidosti läsnä, television, netin ja sosiaalisen median kuluttaminen muuttuu vähemmän tärkeäksi.

– En ole some- tai televisiolakossa, mutta keksin parempaakin tekemistä kuin olla nenä kiinni ruudussa. Nykyisin en seuraa aktiivisesti edes uutisia, koska niiden tarjonta on niin negatiivista. Tiedostavaa kuluttamista on myös se, että tietää ja osaa arvostaa sitä, mihin aikansa käyttää, Nikander päättää.

Next article