Skip to main content
Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Hyvää Suomesta -merkki auttaa tunnistamaan suomalaisen ruuan
Kotimaisuus

Hyvää Suomesta -merkki auttaa tunnistamaan suomalaisen ruuan

Kuva: Adobe Stock

Suomessa kasvaa erittäin puhdasta ruokaa. Kylmä talvi lumipeitteineen ja valoisa, kiihkeän kasvun kesä luovat kasvuolosuhteet, jollaisia ei löydy mistään muualta. Maailman runsaimmat puhtaan veden varannot, puhdas ilma ja puhdas maaperä ovat täydellisiä ravitsevan ja maukkaan ruoan tuotantoon.

– Aidosti kotimainen ruoka on helppo tunnistaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkistä, joten sitä kannattaa poimia ostoskärryyn. On hienoa, että yhä useampaa kuluttajaa kiinnostaa syömänsä ruuan tausta ja merkitys. Näistä kannattaa hankkia lisätietoa luotettavista lähteistä, joita löytyy esimerkiksi sivuilta hyvaasuomesta.fi ja ruokatieto.fi, kertoo Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi.

Suomalainen ruoka on erittäin turvallista, siitä löytyy kansainvälisesti vertailtuna vähän minkäänlaisia jäämiä ja haitallisia aineita. Pohjoiset kasvuolosuhteet myötävaikuttavat ruuan puhtauteen, tuotantoympäristön ja tuotantoeläinten terveyteen, monien tuotteiden ravintoarvoon ja hygieeniseen laatuun. Suomalaiset viljelijät ja ruuan valmistajat ovat kehittäneet omaa teknologiaosaamistaan. Tuotantojärjestelmämme vahvuuksia ovat lisäksi koko ruokaketjun läpinäkyvyys ja jäljitettävyys.

– Ruokaa valitessa kannattaa tiedostaa, että suomalainen ruoka luo hyvinvointia ja terveyttä, se työllistää ja tuo ruokaturvaa myös kriisien varalle. Maidon ja lihan tuotannossa on jo pitkään panostettu turvallisuuteen ja terveyteen. Meillä tiedetään ruuan tuotanto-olosuhteet ja tunnetaan tuottajat niiden takana. Jokainen meistä kantaa ja luo suomalaista ruokakulttuuria sekä siirtää sitä tuleville sukupolville. Ruuantuotanto kannattaa pitää omissa käsissä. Kuluttajana teet sen mahdolliseksi valitsemalla ruokaa omasta maasta, Lampisjärvi muistuttaa.

Hyvää Suomesta -merkki auttaa kuluttajaa

Hyvää Suomesta -merkki elintarvikkeen pakkauksessa kertoo, että tuote on valmistettu suomalaisesta raaka-aineesta suomalaisella työllä. Merkin sääntöjen mukaan liha, kala, maito ja muna ovat aina sataprosenttisesti suomalaisia. Samoin kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten rypsiöljy tai vehnäjauho, ovat kokonaan suomalaisesta raaka-aineesta. Useamman ainesosan tuotteissa raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on suomalaisia.

Hyvää Suomesta -merkkiä kantavia ruokia on kaikissa tuoteryhmissä ja merkki on yhteensä noin 10 000:ssa eri tuotteessa. Merkki tunnetaan myös nimellä ”Joutsenlippu”, ja se on ollut kotimaisuuden tae jo vuodesta 1993. Vuonna 2012 merkin yhteyteen liitettiin tunnuslause Ruokaa omasta maasta.

Hyvää Suomesta -merkkiä saavat käyttää Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenet tuotteissa, jotka täyttävät kotimaisuutta koskevat vaatimukset. Yhdistykseen kuuluu 294 jäsentä eli kaikki Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävät yritykset sekä muita suomalaista ruokaketjua edustavia yhteisöjä teollisuuden, kaupan ja maatalouden alalta. Merkin käyttäjät auditoidaan säännöllisesti.

Next article