Etusivu » Urheilu » Uusi olympiadi – kovat tavoitteet
Talviurheilu

Uusi olympiadi – kovat tavoitteet

Kuva: Getty Images

Urheilussa kenties hienointa on silmänräpäyksen kestävä odotus – hetki ennen. Se, kun sydän lyö, hengitys tiivistyy ja ilma väreilee. Kun tietää, että kohta mennään, peli käy ja vedetään täysillä.

Sen fiiliksen me kaikki voimme tuntea urheiluvuoden jokaisena päivänä; yhtä hyvin suomalaisten huippu-urheilijoiden otteita seuratessa kuin lasten nappulaliigan katsomossa tai omilla lenkkipoluillamme. Näitä hetkiä eletään myös nyt: ensilumen odotus tuntuu taivaalla, uusi talvikausi on käsillä, uusi olympiadi alkamassa ja uudet mahdollisuudet edessä.

Suomalaisen huippu-urheilun yhteisenä tavoitteena on saavuttaa yhteensä 10 olympiamitalia ja 10 paralympiamitalia PyeongChangin ja Tokion kisoista vuosina 2018-2020. Tavoitteet on asetettu yhdessä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön ja lajiliittojen kesken, ja mukana suunnittelussa ovat olleet myös urheilijat ja valmentajat, Paralympiakomitea, KIHU, urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Tavoitteiden taustalla on historiallisen laaja yhteisymmärrys suomalaisessa urheilussa.

Suomi on kaikkien aikojen seitsemänneksi menestynein maa talviolympialaisten historiassa.

Tavoitteiden saavuttamiseksi ja urheilijoiden menestysedellytysten parantamiseksi suomalainen huippu-urheilu toimii kolmen strategisen valinnan suunnassa. Tavoittelemme kansainvälistä menestystä, osaamisen kasvattamista ja urheilun arvostuksen lisäämistä. Haluamme menestyä jatkuvasti muuttuvan huippu-urheilun maailmassa tiivistämällä yhteistyötä ja keskittämällä osaamistamme urheilijoiden tueksi. Erityisesti panostamme valmennusosaamiseen ja sen jatkuvaan kehittymiseen. Haluamme luoda toimintatapaa, jossa parhaat urheilijat ovat parhaiden kanssa, parhaassa valmennuksessa ja parhaissa olosuhteissa.

Urheilijoiden ja valmentajien osaaminen ja yhteistyö kulminoituvat urheiluakatemioihin, joiden kautta seuroja, urheilijoita ja valmentajia tuetaan kaikkialla Suomessa. Akatemiat ovat alustoja, joista urheilevien nuorten on hyvä ponnistaa urheilu-uralle, siviiliuralle tai menestyksekkäälle kaksoisuralle. Huippuyksilöt etenevät urheilu-urallaan kansainväliselle huipulle, ja heitä tuetaan uudistetun tukijärjestelmän avulla. Alkavalla olympiadilla pyrimme nostamaan rimaa kaikilla tekemisen tasoilla ja tukemaan lajeja, urheilijoita ja valmentajia aiempaa keskitetymmin ja pitkäjänteisemmin.

Uusien suunnitelmien, tavoitteiden ja järjestelmien listaamisesta on päästävä nopeasti käytäntöön. Suomalaisesta huippu-urheilusta huokuu tälläkin hetkellä paljon hyvää. Kuluvana vuonna olemme saaneet nauttia huikeista hetkistä muun muassa taitoluistelun ja hiihdon MM-kilpailuissa ja koripallon EM-kilpailuissa. Alkava olympiatalvi nostaa odotukset entistä korkeammalle. Suomi on kaikkien aikojen seitsemänneksi menestynein maa talviolympialaisten historiassa. On sanomattakin selvää, että me kaikki janoamme jatkoa tuolle menestykselle. Matkalla kohti PyeongChangia suomalaisurheilijat tarvitsevat meitä kaikkia. Kansainvälisillä areenoilla taistelevista urheilijoista, kisakatsomossa hurraavista faneista ja kotikatsomoissa jännittävistä suomalaisista muodostuu koko Suomen yhteinen olympiajoukkue, joka elää yhteisiä unelmia ja yhteistä todellisuutta.

Kirjoittaja Mika Kojonkoski on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja.

Next article