Etusivu » Urheilu » “Talven riemut kuuluvat kaikille”, toteaa Suomen hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja
Hiihto

”Talven riemut kuuluvat kaikille”, toteaa Suomen hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja

harri-lindfors-hiihtokeskus-laskettelu
harri-lindfors-hiihtokeskus-laskettelu
Kuva: Ski.fi Rami Lappalainen

Talvi alkoi 4. lokakuuta 2019 kello 9.30. Silloin Rukan hohtavan valkoisiin rinteisiin säntäsivät ensimmäiset innokkaat laskettelijat ja lautailijat. Jo neljättä syksyä peräkkäin Ruka avasi talvikauden kesän yli varastoidun lumen turvin. 

Tänä syksynä avajaispäivänä Rukalla oli käytössä kaksi rinnettä. Seuraavalla viikolla avattiin lumilautailijoille ja freestyle-laskijoille pyhitetty kolmas rinne hyppyreineen ja muine suorituspaikkoineen. Syyslomalaisten iloksi Rukalla oli jo kolmen rinteen lisäksi lasten lumimaa ja ensilumenlatu.

Viikko Rukan jälkeen laskettiin myös Levillä – ja sielläkin säilölumirinteessä. Levillä lumivarastoja on kahdessa paikassa: syyslomalaisille avatussa Eturinteessä, sekä maineikkaassa Levi Black -kisarinteessä alppihiihdon maailmancup-kilpailuja varten.

Rukan ja Levin lisäksi lunta laskettelijoiden iloksi on varastoitu Rovaniemen Ounasvaaralla sekä Jyväskylän Laajiksessa. Molemmissa keskuksissa on jo päätetty talven alkamispäivämäärä: 15. marraskuuta 2019.

Lumen säilöminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka hiihtokeskukset luovat harrastusolosuhteet talvilajien ystäville. Kauden päätteeksi lumet kerätään rinteistä valtaviin kasoihin, eristetään ja peitetään kesän helteiltä suojaan. Syksyllä talven kynnyksellä peitteet poistetaan ja lumikasat levitetään jälleen rinteisiin.

Lumetettuja rinteitä eivät talven vesisateet sulata

Lumen varastointi ei ole ainoa keino loihtia lunta rinteisiin. Hiihtokeskukset ovat investoineet tehokkaisiin lumetusjärjestelmiin. Tarvitaan vain riittävän kipakka pakkasjakso, niin hiihtokeskusten ammattilaiset ampuvat paksun lumipeitteen rinteisiin. Lumetustekniikka on viime vuosina kehittynyt huimasti, joten lumettaminen on entistä nopeampaa ja tehokkaampaa.

Vaikka lumitykkien ampuman lumen raaka-aineet ovat aivan samat kuin taivaalta leijailevien hiutaleiden (eli vettä ja ilmaa), lumen kestävyys on aivan toista luokkaa. Rakenteen lisäksi eroa on määrässä: tykitetty lumi tampataan tiiviiksi ja paksuksi patjaksi rinteisiin. Tämän takia rinteissä lumi säilyy pitkälle kevääseen, vaikka kaupungeista vesisateet lumipeitteet sulattaisivatkin.

Entistä paremmat suorituspaikat, entistä enemmän tekemistä

Lumi on joka talvi iloinen uutuus, ja sen tekemiseen rinteissä panostetaan paljon. Kaudelle 2019-2020 on hiihtokeskuksissa luvassa lumen lisäksi paljon muutakin uutta. Useissa rinteissä on tehty lisää etenkin lapsille ja aloittelijoille sopivia rinteitä sekä suorituspaikkoja. Esimerkiksi helppokäyttöisiä mattohissejä on tänä talvena käytössä enemmän ja useammassa hiihtokeskuksessa kuin koskaan aikaisemmin.

Talvi tulee varmasti jälleen koko maahan, siitä hiihtokeskukset pitävät huolen. Lumisten olosuhteiden tarjoaminen onkin hiihtokeskusten väelle kunnia-asia. Nyt on taas aika nauttia alamäen ihanuudesta. Sitä nautintoa kestää monessa hiihtokeskuksessa pitkälle kevääseen, sillä Suomessa laskettelukausi onkin poikkeuksellisen pitkä – jopa yli 200 päivää!

PS. Osoitteesta Ski.fi löydät ajankohtaiset rinne-, latu- ja aukiolotiedot sekä paljon asiaa laskettelun ja lumilautailun maailmasta. 

Kirjoittaja Harri Lindfors toimii Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtajana.

Next article