Etusivu » Urheilu » Sähköpyörä helpottaa liikkumista
Pyöräily

Sähköpyörä helpottaa liikkumista

Kuva: Getty Images

Sähköpyörä on monipuolinen, näppärä ja ympäristöystävällinen kulkuväline, jonka suosio on kasvussa sekä Suomessa että maailmalla. UKK-instituutin erikoistutkija Minna Aittasalon mukaan sähköpyörä mielletään turhaan vain ikääntyvien ja huonokuntoisten liikkumisvälineeksi.

– Sähköpyörä sopii esimerkiksi pidemmille lenkeille ja työmatkoille. Sähkömoottoria ei tarvitse käyttää koko ajan, vaan sen voi napsauttaa päälle esimerkiksi vain liikkeelle lähdön ajaksi, osaksi matkaa tai isoimpiin mäkiin, Aittasalo toteaa.

Hän sanoo, että sähköpyörä mahdollistaa polkemisen ja ulkona liikkumisen sellaisillekin, joille tavallinen pyöräily on syystä tai toisesta liian raskasta.

– Sähköpyörällä polkeminen on kevyempää ja sen ansiosta paita ei ole perille päästessä hiestä märkä. Sähköpyöräily vähentää sydämen ja hengityselimistön sekä nivelten kuormitusta, mutta pitää ihmisen silti aktiivisena. Se voi myös madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle raittiiseen ilmaan, Aittasalo sanoo.

Sähköpyöräily voi riittää kohentamaan etenkin aiemmin vähän liikkuneiden henkilöiden kestävyyskuntoa. Tietoa aiheesta tarvitaan kuitenkin vielä lisää, sillä tutkimuksia on tehty vasta vähän ja niihin on osallistunut valikoitunut ja pieni joukko ihmisiä.

– Sähköpyöräily on joka tapauksessa hyvää liikuntaa kaikille niille, joista tavallinen pyöräily tuntuu syystä tai toisesta liian raskaalta, joilla on pitkä matka tai jotka haluavat muuten vain päästä vähän helpommalla, Minna Aittasalo päättää.

Lue myös: Sähköpyöräily tuo useita hyötyjä

Next article