Etusivu » Urheilu » Pystynkö, ehdinkö?
Juoksu

Pystynkö, ehdinkö?

juoksu-maraton
juoksu-maraton
Kuva: Getty Images
avatar

Markku Haverinen

kilpailunjohtaja, Helsinki City Running Day

Lehden ilmestyessä on noin 50 päivää aikaa tavoitteeseesi. Olemme siis melkein huhtikuun puolella ja katujen ja pyöräteiden pitäisi olla lumesta vapaat ja kunnossa juoksuun.

80% osallistujistamme saapuu HCRD-päivään eteläisestä Suomesta ja heillä on hyvät mahdollisuudet riittävään harjoitteluun ennen H-hetkeä. ”Käyn lenkillä muuten vaan ja huvikseen” – ei tunnu tänä päivänä olevan ihmisten tapa ajatella. Tarvitaan tavoite merkittynä allakkaan ja tehty ilmoittautuminen, joka saa ottamaan itseään niskasta kiinni ja valmistautumaan kohti tulevaa haastetta. Valitun matkan pituudesta riippuen kasvaa myös juoksijan epävarmuus ja usko omiin kykyihin.

Onneksi epävarmuuteen on ainakin yksi pettämätön lääke – harjoittelu. Juoksussa on poikkeuksellisen suoraviivainen korrelaatio tehtyjen kilometrien tai tuntien kanssa kunnon kohenemiseen. Muutamassa viikossa juoksuvire kohoaa huikeasti ja varsinkin vähemmän juosseelle tilanne näyttäytyy pidentyneinä lenkkeinä. Kannattaa merkitä lenkkien pituuksia kalenteriin, koska sieltä jälkeenpäin katsoen näkee kehittymisen.

Puolimaratonille ilmoittautuu yli puolet Helsinki City Running Day:n osallistujista. 21,1 kilometriä on jo pitkä matka juostavaksi ja erinomainen haaste monelle kuntotasolle, puolikkaalla saa tuntuman siitä mitä on kestävyysjuoksu. Pidemmän aikaa reitillä viihtyvät ovat usein ensikertalaisia ja heillä otsikko tulee ennen tapahtumaa varmasti jossain vaiheessa mieleen.

Useamman vuoden juoksijakyselyistä saadaan selville helpottavaa faktaa. Terve, monipuolisesti liikuntaa harrastava pääsee puolikkaan vaatimaan kuntoon yllättävän helposti. Suurin osa puolimaratonin juosseista oli käynyt lenkillä keskimäärin kaksi kertaa viikossa, viimeisen kahden kuukauden aikana ennen tapahtumaa. Ei siis vaadita valtavaa panostusta päästäkseen riittävään kuntoon.

Hyväkuntoisena kaikki on keskimäärin mukavampaa, eikä vähiten juoksu. HCRD-päivä tarjoaa kaikille liikkujille sopivan matkan ja haasteen, onhan valikossa matkoja aikuisille 5–42,195 kilometriin. Me järjestäjinä arvostamme ja haluamme tarjota kaikille suuren elämyksen, jonka vain todellinen suurjuoksu voi Helsingissä tarjota.

Laita hyvä kiertämään ja kutsu lenkkikaverisi mukaan 18.5. Helsinki City Running Day:lle. Yhdessä juoksu on kivaa!

Next article