Etusivu » Urheilu » Kirjailija Karo Hämäläinen: ”Uskon, että useimmille päivästä löytyy jokin vakiokolo, johon lenkin voi upottaa”
Juoksu

Kirjailija Karo Hämäläinen: ”Uskon, että useimmille päivästä löytyy jokin vakiokolo, johon lenkin voi upottaa”

karo-hamalainen
karo-hamalainen
Kuva: Aapo Laiho

Asuin 2000-luvun alussa Kalliossa ja saunoin silloin keskiviikkoisin erään kirjailijaporukan kanssa Villa Kiven rantasaunassa. Osalla saunaporukasta oli tapana kiertää saunalenkiksi kaksi tai kolme kertaa Töölönlahden ympäri. Halusin päästä mukaan, mutta en uskaltanut osallistua ennen kuin olin treenannut. Sillä tavalla päädyin kokeilemaan, millaista juokseminen on ja uskaltauduin mukaan saunalenkeille. Kokeilu, rutiini, addiktio – lenkkeilyn polku on kulkenut jotenkin tuolla tavoin. Lenkkeilystä tuli minulle tapa hyvin pian sen aloitettuani, ja pian en osannut olla ilman.

Nykyisin liikun noin kuutena päivänä viikossa, valtaosin rauhallisesti hölkäten. Kirjailijana työskentelen kotona, ja matka sängystä työpöydän ääreen on vain pari metriä. Siksi useimpina arkiaamuina käyn 25 minuutin aamulenkillä, joka vastaa ikään kuin työmatkaa. Aamuhölkällä viritän itseni oikealle taajuudelle työpäivää varten. 

Lenkkeily on kaikkein aikatehokkain liikuntamuoto. Lenkki alkaa kotiovelta ja päättyy kotiovelle, eikä siirtymisiin kulu lainkaan aikaa toisin kuin käytännössä kaikissa muissa kodin ulkopuolella tapahtuvissa harrastuksissa. Uskon, että useimmille – kuten minulle – päivästä löytyy jokin vakiokolo, johon lenkin voi luontevasti upottaa. Monet esimerkiksi lenkkeilevät työmatkoja, käyttävät lasten harrastusten ajan omaan juoksutreeniin tai käyvät lenkillä lounastauolla.

Juoksu on siitäkin hyvä laji, että se ei katso kelloa eikä vaadi vakioaikaa, ja toisaalta lyhyessäkin ajassa saa tehtyä rankan treenin, jos sellaisesta sattuu pitämään. Jos tähtää maratoonariksi, kannattaa edetä hitaasti kiiruhtaen. Maraton vaatii erityisesti pitkiä ja rauhallisia lenkkejä.

Oikea ravinto olisi varmasti hyödyksi juoksijana kehittymisessä, mutta itse en voi sanoa olevani järin hyvä syöjä. Pitää syödä riittävästi, muttei mielellään järin paljon liikaa ja samalla niin, että ruoasta tulee hyvä mieli.

Lue myös: Juoksu palkitsee

Karon viisi vinkkiä lenkkeilymotivaation ylläpitämiseksi:

  1. Nauti liikkeestä, joka ravistelee aivot hereille.
  2. Aseta tavoitteeksi jokin tapahtuma.
  3. Nappaa kaveri mukaan, seurassa on mukavampaa juosta.
  4. Muista myös levätä.
  5. Mieti, kuinka hyvältä tuntuu lenkin jälkeen suihkussa!

Karo Hämäläinen on 42-vuotias kirjailija ja vapaa toimittaja, joka on kirjoittanut niin kauno- kuin tietokirjallisuutta aikuisille sekä lapsille ja nuorille. Hän on syntyisin Mikkelistä ja pitää itseään edelleen mikkeliläisenä, vaikka on asunut pian jo puolet elämästään Helsingissä. Helsinkiin Karo muutti opiskelemaan 19-vuotiaana ja on sen jälkeen asunut Münchenissä, Berliinissä ja Tampereella ennen paluutaan Helsinkiin vuonna 2014. Tällä hetkellä kirjailija asustelee Töölössä ja kiertää aamulenkikseen kauniin Töölönlahden.

Next article