Etusivu » Urheilu » Hyvinvointi- ja voimavalmentaja Maikki Marjaniemi: “Ole sopivasti armollinen”
Inspiraatio

Hyvinvointi- ja voimavalmentaja Maikki Marjaniemi: ”Ole sopivasti armollinen”

maikki-marjaniemi-hyvinvointi-armollisuus
maikki-marjaniemi-hyvinvointi-armollisuus
Kuva: Olli Luoma-Aho/Feeniks Visual

Pienillä muutoksilla arjessa pääsee jo pitkälle elämäntapamuutoksessa. Tiukka kuri ei toimi, sillä muutos tapahtuu sallivuuden kautta.

Syksy on elämäntaparemonttien sesonkia: arki rytmittyy kesän jäljiltä ja on taas aika laittaa rönsyilyt kuriin. Onko edessä tiukka treenikuuri ja herkkulakko?

– Kun haetaan pitkäkestoisia vaikutuksia hyvinvoinnissa, on lähdettävä liikkeelle miettimällä syytä muutokselle. Jos esimerkiksi halutaan kesäkiloista eroon, pitää aidosti miettiä miksi sen kokee tärkeäksi. Muutoksessa täytyy päästä kiinni omaan arvomaailmaan sopiviin tekijöihin, sanoo Maikki Marjaniemi, hyvinvointi- ja voimavalmentaja.

Usein kannattaa lähteä helpoiten toteutettavista muutoksista liikkeelle ja tehdä arjessa esimerkiksi vain yksi asia toisin.

Marjaniemen mukaan muutoksessa epäonnistutaan usein myös siksi, että tehdään liikaa kerralla ja kurin voimalla.

– Meillä elää vahvasti käsitys, että parhaat tulokset saadaan vetämällä ehdoton linja syömisiin tai muihin muutoksen kohteisiin.

Ja tutkimustiedon mukaan asia on päinvastoin: uuden opettelu vaatii aikaa ja pikkuhiljaa totuttelua.

– Eteneminen pienillä askelilla ja tekemällä vaikkapa vain yhden muutoksen toiminnassaan päästään eteenpäin ja kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia, toteaa Marjaniemi.

Ravinto, liikunta ja uni

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukipilarit ovat Marjaniemen mukaan ravitseva ja maukas ruoka, mieluisa liikuntatapa ja laadukas uni. Kiireinen arki usein kuitenkin asettaa reunaehtoja kokonaisuuden vaalimiselle ja aina jostain tuntuu fuskaavan. Onko siis turhaa edes yrittää kun ei pystykään kaikkeen?

– Ei todellakaan. Usein kannattaa lähteä helpoiten toteutettavista muutoksista liikkeelle ja tehdä arjessa esimerkiksi vain yksi asia toisin. Voi mennä nukkumaan aikaisemmin, lisätä päiväänsä lempivihannesten määrää tai vain kävellä päivässä hieman enemmän, Marjaniemi sanoo.

Lue myös: Tulokset motivoivat Ilona Siekkistä

Tiukka ei ehdottomuudelle

Ehdottomat kuntokuurit ja herkkulakot eivät siis toimi ja projektin törmätessä seinään palataan vanhoihin tapoihin. Päättyneen kuntokuurin jälkeen voi tuntea myös pettymystä. Jatkuva yrittämisen ja epäonnistumisen kehä kasvattaa kynnystä uuteen ponnistukseen.

Marjaniemi peräänkuuluttaakin armollisuutta.

– On löydettävä tasapaino sallivuuden ja itsekurin välimaastosta. Itseen kohdistuva myötätunto tukee tilanteissa, joissa matka kohti pysyvää muutosta tuntuu vaikealta. Uutta terveellisempää elämäntapaa etsiessä on myös lupa nauttia. Kokonaisuus on se mikä ratkaisee ja hyvinvointi on elämänmittainen projekti. 

Next article