Etusivu » Turvallisuus » Vapaaehtoiset rakentavat kokonaisturvallisuutta
Maanpuolustus

Vapaaehtoiset rakentavat kokonaisturvallisuutta

Kaupallinen yhteistyö:
Maanpuolustuskoulutuksen kasvanut kysyntä on näkynyt muun muassa suosituilla Sotilaan perustaidot naisille -kursseilla. Kuva: Kuva: Tommi Korhonen/MPK
Kaupallinen yhteistyö:
Maanpuolustuskoulutuksen kasvanut kysyntä on näkynyt muun muassa suosituilla Sotilaan perustaidot naisille -kursseilla. Kuva: Kuva: Tommi Korhonen/MPK

Vapaaehtoiseen maanpuolustus- ja turvallisuuskoulutukseen osallistuvien määrä Suomessa on merkittävä. Vuosittain Maanpuolustuskoulutus MPK:n koulutuksiin osallistuu kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri maata. Kiinnostus kouluttautua on moninkertaistunut Ukrainan sodan myötä, ja osallistujamäärät ovat kasvaneet huomattavasti.

– On hienoa huomata, että huolestuttavassa maailmantilanteessa ihmiset haluavat tulla mukaan tekemään konkreettisia asioita yhteisen turvallisuuden eteen. Kokonaisturvallisuusosaaminen kasvattaa ihmisen omaa, lähiyhteisön ja koko yhteiskunnan kriisinsietokykyä, kertoo MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo.

Puolustusvoimien operatiivisena kumppanina MPK tukee koulutuksillaan sotilaallista maanpuolustusta. MPK tarjoaa reserviläisille mahdollisuuksia pitää yllä ja kehittää omaa osaamista sodanajan tehtävässä tai yleisesti maanpuolustusta tukevaa osaamista kuten ampumataitoa, fyysistä kuntoa tai johtaja- ja kouluttajaosaamista.

Lisäksi MPK järjestää yhteistyössä muiden järjestöjen, viranomaisten, elinkeinoelämän ja esimerkiksi oppilaitosten kanssa paljon erilaista kokonaisturvallisuuskoulutusta. Koulutuksen tavoitteena on tukea yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, ja koulutusaiheet vaihtelevat aina arjen varautumisesta kyberturvallisuuteen.

– Jokaisella on annettavaa Suomen maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden eteen, Lehtisalo korostaa.

Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

MPK:n koulutusten tärkein voimavara ovat noin 3 000 vapaaehtoista kouluttajaa ja toimijaa. Kouluttajina toimivat omassa sodanajan tehtävässään tai siviilielämässä harjaantuneet vapaaehtoiset, jotka ovat lisäksi saaneet MPK:lta kouluttajakoulutusta. Kun ihmiset kokevat voivansa olla kriisi- ja häiriötilanteissa avuksi, henkinen kriisinkestävyyskin kasvaa.

– MPK:n riveistä löytyy oman alansa huippuasiantuntijoita. Nyt kun kiinnostus ja kysyntä ovat moninkertaistuneet, lisääkin kouluttajia tarvitaan. Tervetuloa mukaan kouluttamaan ja kouluttautumaan, kehottaa Lehtisalo.

MPK on maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja. Yhteistyö eri järjestöjen, viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa on avain onnistumiseen. MPK:lla on 14 turvallisuus- ja maanpuolustussektorilla toimivaa jäsenjärjestöjä, joiden kautta tulevilla kouluttajilla ja osallistujilla on iso merkitys Suomen kokonaisturvallisuuden rakentumisessa.

MPK:n kouluttajilla ja osallistujilla on iso merkitys Suomen kokonaisturvallisuuden rakentumisessa.

Next article