Pimeä vuodenaika alkaa pian taas houkutella tunnelmoimaan kynttilän valossa ja takkatulen lämmössä. Vaikka kynttilän liekki on pieni ja viattoman näköinen, se on silti avotuli ja riittää tulipalon aikaansaamiseksi. Kynttilän turvallinen polttaminen vaatii siksi aktiivista seurantaa.
Avotulen suomalla nautinnolla on selvä yhteys tulipaloihin: marraskuun puolesta välistä helmikuun loppuun asti palojen määrä kasvaa selkeästi. Mitä enemmän oikeaa tulta halutaan, sitä korkeammalle turvallisuuden riman miettiminen pitää nostaa.
Valon ja lämmön tunnelmaa saa luotua ilman oikeitakin kynttilöitä. Markkinoilla on paljon erilaisia paloturvallisia led-kynttilöitä, joiden lämmin valo näyttää aidolta ja lepattavalta kynttilän tavoin. Oikeat kynttilät tuottavat palovaaran lisäksi nokea ja pienhiukkasia sisäilmaan, joten myös terveydelliset seikat puoltavat led-kynttilöihin siirtymistä.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön johtava turvallisuusasiantuntija Ilpo Leino on yksi heistä, jotka ovat löytäneet ledien hyödyt ja nauttii niiden kauniista valosta erityisesti talvisin terassillaan. Led-kynttilöissä on parhaimmillaan kätevät hämärätunnistimet ja ajastimet, joten niitä ei tarvitse aina sytytellä ja sammutella, vaan ne toimivat itsekseen, mikä lisää niiden käyttömukavuutta myös ulkovaloina.
Leino kysyykin, olisiko sekä turvallisuuden että oman mukavuuden kannalta parempi siirtyä moderniin tekniikkaan ja antaa sähköisten vehkeiden luoda kynttilöiden välke?
– Jos oikeita kynttilöitä kuitenkin halutaan polttaa, on kiinnitettävä huomiota niiden sijoituspaikan turvallisuuteen. Kynttilän läheltä pitää poistaa kaikki helposti syttyvät tavarat, kuten kuivakukat ja verhot, jotka voivat esimerkiksi tuulen vireestä liehua kynttilän liekkiin, Leino muistuttaa.
– Lapsia ja lemmikeitä ei saa koskaan jättää valvomatta samaan huoneeseen kynttilöiden kanssa, hän lisää.
Iäkkäiden ihmisten siirtyessä led-kynttilöiden käyttäjiksi läheisten pitää huolehtia, että he osaavat toimia uuden tekniikan kanssa eivätkä vanhasta tottumuksestaan erehdy sytyttämään niitä tulitikulla, kuten Leino kertoo kuulleensa.
– Jos on vähänkään epävarma, pysytellään perinteisissä kynttilöissä ja varmistetaan niiden turvallinen sijoittelu, hän sanoo ja muistuttaa, että jossain vaiheessa kynttilöiden poltto voi olla parasta jättää kokonaan pois.
Tulen levitessä toimi varmasti ja rauhallisesti
Toimivat ja säännöllisesti testatut palovaroittimet kertovat, jos valvonta pettää ja tuli pääsee leviämään. Leinon mukaan palon alkamisesta on vain muutama minuutti aikaa ottaa tilanne hallitusti haltuun. Jos kotona on muitakin, kerrotaan kaikille mitä on tapahtunut.
– Katsotaan tilannetta ja mietitään, kuinka sammuttaminen onnistuu. Jos kynttilä on esimerkiksi kaatunut ja pöytäliina palaa, peitetään se sammutuspeitteellä rauhassa.
Hosumalla vain sotketaan asioita lisää, hän huomauttaa.
– Jos tilanne on pahempi, on syytä keskittyä saamaan ihmiset turvaan ulos ja hälytettyä apua.
Sammutuspeitteen lisäksi kotiin on hyvä hankkia nykyaikainen nestepohjainen sammutin. Sillä voi Leinon mukaan sammuttaa kotona mitä vain palon alkua, myös palavia sähkölaitteita.