Skip to main content
Etusivu » Turvallisuus » Paloturvallisuus on hyvä sijoitus
Paloturvallisuus

Paloturvallisuus on hyvä sijoitus

Palokatkosuunnitelma tulee tehdä työn alla olevan kohteen erityispiirteet huomioon ottaen. Kuvat: Getty Images ja Unsplash

Jukka Autere 

puheenjohtaja, Suomen palokatkoyhdistys ry

Oikein toteutetut palokatkot paitsi varmistavat kiinteistön paloturvallisuuden myös lisäävät sen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta.

Paloturvallisuus on yksi rakennushankkeen olennaisimmista teknisistä vaatimuksista. Suomen palokatkoyhdistys ry:n puheenjohtaja Jukka Autere kehottaa aina huolehtimaan, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla paloturvalliseksi.

– Meidän näkökulmastamme paloturvallisuus tarkoittaa, että palon ja savun kehittymistä ja leviämistä rakennuksessa rajoitetaan tiivistämällä palo-osastojen läpi kulkevat tekniikat palokatkotuotteilla.

Kun palokatkot on toteutettu hyväksyttyjen ratkaisujen mukaisesti turvallisuutta silmällä pitäen, myös asumismukavuus lisääntyy. Äänet, pölyt ja hajut eivät leviä, ja kohteen ilmanvaihdon ja lämmityksen säätäminen onnistuu rakenteiden tiiviyden ansiosta paremmin. 

– Hyvin toteutetut palokatkot siis paitsi turvaavat henkilöt ja omaisuuden myös parantavat elämisen laatua. Tiiviit rakenteet mahdollistavat myös taloudellisemman lämmittämisen ja ilmanvaihdon, kun osastoivissa rakenteissa ei ole vuotoja, Autere sanoo.

Enemmän huomioita palokatkojen rooliin

Oikein toteutetut palokatkot ovat Autereen mukaan tärkeä osa rakentamisen laatua, sillä vaikutukset henkilöturvallisuuteen, omaisuuteen sekä asumismukavuuteen huomataan heti.

– Palokatkosuunnitelma kannattaa tehdä jokaiseen kohteeseen. Kun suunnittelija on tutustunut rakenteisiin, rakenteiden läpi kulkeviin tekniikoihin sekä niiden mahdollisiin eristyksiin, hän kykenee valitsemaan kohteeseen soveltuvat palokatkoratkaisut.

Saneerattavissa toimitiloissa purkutyöt ja myös uudistukset ovat yleensä laajoja, jolloin palokatkoasiatkin huomioidaan toimitiloissa luontaisesti herkemmin. 

– Saneerauskohteissa rakenteita purettaessa palokatkosuunnitelma on toteutettava uusien ja vanhojen tekniikoiden sekä rakenteiden tiivistämiseksi, Autere jatkaa.

Lue myös: Pienessäkin tulessa on katastrofin ainekset käsillä

Asiantuntija muistuttaa, että palokatkoihin on aina vaikuttamassa useampi rakentamisen ammattilainen.

– Palokatko on ympäröivän rakenteen, sen läpi kulkevan tekniikan, tekniikan mahdollisen eristeen ja kannakoinnin sekä soveltuvan palokatkotuotteen tai -tuotteiden yhdistelmä. Loppujen lopuksi se siis on aika paljon muutakin kuin pelkkä palokatkotuote.

Next article