Etusivu » Talous » Tunnetko taloutesi? 3 askelta raha-asioiden selvittämiseen
Talouden hallinta

Tunnetko taloutesi? 3 askelta raha-asioiden selvittämiseen

talouden-hallinta-rahankaytto
talouden-hallinta-rahankaytto
Avoimuus raha-asioissa kannattaa. Nykyään on paljon erilaisia raha-aiheisia blogeja ja sosiaalisen median ryhmiä, joissa voi lukea muiden kokemuksista. Kuvat: Getty Images ja Kuluttajaliitto

Juha Beurling-Pomoell

pääsihteeri, Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry

Meistä moni välillä tuskailee, kun rahat eivät riitä. Tulot ovat liian pienet tai menot liian suuret. Pahimmassa tapauksessa molemmat.

On kuitenkin yllättävän paljon asioita, joita kuka tahansa voi tehdä taloutensa saamiseksi parempaan kuntoon. Kannattaa muistaa, että kaikkeen ei voi aina vaikuttaa, mutta toivoa on aina. Vaikka raha-asiat olisivat kuinka solmussa tahansa, on se tavalla tai toisella mahdollista selvittää. Voit yrittää aloittaa vaikkapa näillä yksinkertaisilla vinkeillä.

1. Selvitä, mihin rahasi kuluvat

Seuraa ja suunnittele rahankäyttöäsi. Käy läpi tiliote ja luottokorttilasku, ota käyttöön oman pankkisi tarjoamia maksuttomia taloudenhallinnan tuotteita ja palveluita. Ne näyttävät, mihin rahat ovat menneet ja tekevät näkyviksi myös säännölliset kuukausiveloitukset eri palveluista. Vaikkapa muutaman euron tai kympin suoratoistopalveluista kertyy iso summa, kun niitä alkaa olla monta. Karsi pois sellaiset palvelut, joita et käytä. Kerää kuitit tai tilaa sähköinen kuitti, kun käyt ostoksilla. Näin saat myös pienet menot kirjattua ylös myöhempää tarkastelua varten esimerkiksi kerran kuukaudessa. Ota selvää, mitkä ovat oman taloutesi kuukausittaiset tulot ja menot. Varaudu ajoissa myös isompiin menoihin kuten vakuutus- ja veromaksuihin.

Olennaista on, että rahat riittävät elämään, eikä arkea joudu pyörittämään velkarahalla.

2. Ole tarkkana sopimusten kanssa

Kuluttajalla riittää myös haasteita. On täyttä työtä selvitellä, mitä sisältyy puhelinliittymäsopimukseen, suoratoistopalveluihin, vakuutuksiin, luottokorttisopimukseen ja mitkä ovat näiden sopimusehdot. Kuluttaja joutuu arjessaan tekemään monia erilaisia sopimuksia, joilla on omat ehtonsa ja sääntönsä. Kaikki pitäisi jaksaa lukea läpi ja kilpailuttaa palveluntarjoajia, mutta käytännössä usein ei kuitenkaan ehdi tai jaksa.

Uutta sopimusta solmiessa on kuitenkin tärkeää selvittää, mihin on ryhtymässä. Tuotteiden ja palvelujen myyjät mielellään sitouttavat asiakkaita säännöllisiin kuukausimaksuihin määräaikaisten sopimusten muodossa, vaikka palveluun saattaakin aluksi kuulua edullisia tutustumistarjouksia ja ilmaisia kuukausia. Määräaikaisista sopimuksista voi olla vaikeaa päästä myöhemmin eroon, jos ei ole sopimusvaiheessa ymmärtänyt mihin sitoutuu.

3. Varaudu ajoissa, ota selvää ja uskalla puhua rahasta

Raha-asioissa maltti ja varautuminen ovat tärkeitä. Kaikkea ei tarvitse saada heti. Kärsivällisyys ja etukäteen säästäminen tulevat aina halvemmaksi kuin luoton ottaminen, jolloin hankinnan arvon lisäksi tulevat myös lainarahan hinta eli korko ja muut lainan kulut.

Rahasta kannattaa puhua avoimesti. Nykyään on paljon erilaisia raha-aiheisia blogeja ja ryhmiä muun muassa Facebookissa, joissa voi jakaa vaikkapa säästö- tai sijoitusvinkkejänsä ja lukea muiden kokemuksista. Oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnan puoleen kannattaa myös kääntyä, jos kaipaa jotakuta, jonka kanssa selvittää omaa tilannettaan.

Next article