Etusivu » Talous » Miten opettaa lapselle rahankäyttöä?
Talouden hallinta

Miten opettaa lapselle rahankäyttöä?

Vanhemmat voivat opettaa lapsilleen fiksua rahankäyttöä jo nuorena. Kuva: Unsplash

Jokainen vanhempi toivoo, että omasta lapsesta kasvaa järkevä rahankäyttäjä. Totuus on, että lapset oppivat vanhemmiltaan, joten oman esimerkin näyttäminen on erittäin tärkeää. Forbes listasi ohjeita siihen, kuinka vanhemmat voivat opettaa lapsilleen fiksua rahankäyttöä jo nuorena.

1. Vältä impulsiivisia hankintoja

Ostoslistan laatiminen ennen kauppaan menoa vähentää riskiä sortua heräteostoksiin. Tee ostoslistan laatimisesta mukava hetki lapsesi kanssa, ja käykää yhdessä läpi, mitä seuraavalta kauppareissulta tulisi ostaa.

Jos taas lapsesi haluaa itselleen jonkun kalliimman hankinnan, kuten uuden lelun tai pelin, pyydä häntä odottamaan 24 tuntia ennen tavaran hankintaa. Jos lapsesi on unohtanut tämän asian seuraavaan päivään mennessä, ei asia varmastikaan ollut niin kiinnostava. Jos asia ei ole unohtunut vuorokauden jälkeen, voit viedä lapsesi ostamaan tuotteen (tähän on kuitenkin hyvä asettaa jokin maksimihinta).

Vanhempi lapsi pystyy jo ymmärtämään tarkemmin budjetteja, joten ensi kerralla, kun menette vaikkapa huvipuistoon, kerro käytettävissä oleva budjetti etukäteen. Näin lapsen täytyy itse pohtia, haluaako hän käyttää rahat esimerkiksi makeisiin tai leluun – etkä itse joudu käden vääntöön jokaisen kojun kohdalla.

2. Keskity säästämään rahaa

Opeta lastasi vertailemaan tuotteiden ja palveluiden hintoja – laadusta tinkimättä. Hyödynnä kauppojen tarjoukset ja osta edullisia suurpakkauksia, jos niille on tarvetta.

3. Punnitse eri vaihtoehtoja ennen ostamista

Lapsen on hyvä oppia vertailemaan erilaisia tuotteita ja niiden ominaisuuksia, jotta he eivät päädy ostamaan ensimmäistä löytämäänsä vaihtoehtoa. Ennen ostopäätöstä on myös hyvä pysähtyä miettimään olisiko tavara lainattavissa tai vuokrattavissa tai löytyisikö sellainen kierrätettynä esimerkiksi kirpputorilta. Kukkaron lisäksi myös ympäristö kiittää!

Lapset ottavat mallia vanhemmistaan, ja pienillä teoillakin on merkitystä. Muista myös avata lapsellesi ajatuksiasi toimintasi taustalla.

4. Lopeta turhan tavaran hankkiminen

Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty, mutta seuraavan kerran kun lapsesi alkaa kiukutella kaupassa suklaapatukan vuoksi, pysy vahvana äläkä osta sitä. Tai vaihtoehtoisesti pyydä lasta ostamaan tuote omilla rahoillaan, jos kyseessä on oikeasti tärkeä asia.

5. Johda esimerkillä

Lapset ottavat mallia vanhemmistaan, ja pienillä teoillakin on merkitystä. Muista myös avata lapsellesi ajatuksiasi toimintasi taustalla.

Sammuta valot aina kun lähdet huoneesta ja pyydä lastasi tekemään samoin. Myös hanan sulkeminen hampaiden harjauksen tai shampoon levittämisen ajaksi auttavat pienentämään veden- ja energiankulutusta.

Elokuvissa käynti on hauska ja mukava tapa viettää aikaa perheen kesken. Tähän voi upota kuitenkin paljon rahaa, sillä helposti elokuvalippujen lisäksi tulee hankittua myös leffaherkut ja leffan jälkeen on kiva hakea jotain pikaruokaa kotiin. Sen sijaan, että menisitte elokuviin, viettäkää elokuvailta kotona. Vuokratkaa kaikille mieluinen elokuva, valmistakaa leffaeväät itse ja käpertykää yhdessä kotisohvalle nauttimaan elokuvasta.

Hyvä tapa säästää rahaa on myös järjestää kimppakyytejä muiden vanhempien kanssa. Sopikaa vuorot, jolloin jokainen vanhempi vie lapset harrastuksiin. Muista kertoa myös lapsellesi siitä, että tällaisen toiminnan avulla säästätte rahaa ja ympäristöä!

Onko perheellänne käytössä muita hyviä vinkkejä, joilla olette opettaneet lapsellenne vastuullista rahan käyttöä?

Next article