Etusivu » Talous » Olisiko sinusta sijoittajaksi? Vuoden sijoittaja 2020, Jasmin Hamid, antaa vinkit aloittelijalle
Sijoittaminen

Olisiko sinusta sijoittajaksi? Vuoden sijoittaja 2020, Jasmin Hamid, antaa vinkit aloittelijalle

Jasmin Hamid suosittelee aloittamaan sijoittamisen varovasti pienillä summilla. – Ei liikuntaharrastustakaan aloiteta maratonilla, vaan kävelylenkillä, hän muistuttaa. Kuva: Pinja Tuominen.

Jasmin Hamid, helsinkiläinen näyttelijä, kaupunginvaltuutettu, perheenäiti ja somevaikuttaja, voitti ylivoimaisesti Vuoden sijoittaja 2020 -tittelin. Hän kertoo, milloin ja miten aloittaa sijoittaminen.

Miksi sijoittaminen on hyvä tapa hallita omaa talouttaan?

Kaikkein tärkeintä on saada tulot ja menot hallintaan, ja onnistua säästämään. Jos tässä onnistuu, on järkevää laittaa raha poikimaan ja saada näin säästöilleen tuottoa. Pitkällä aikajänteellä korkoa korolle -efekti tekee tekojaan ja varallisuus kasvaa.

Mitä erilaisia tapoja sijoittamiseen on olemassa?

Helpoin tapa lienee rahastoihin sijoittaminen. Niihin pääsee käsiksi jo muutamalla kympillä ja esimerkiksi kuukausisäästösopimuksella hajauttaminen on helppoa. Muita tapoja ovat esimerkiksi osakesijoittaminen, asuntosijoittaminen, jalometallit ja metsä

Miten suosittelet aloittamaan sijoittamisen?

Suosittelen aloittamaan varovasti. Sijoittamiseen liittyy aina riski, mutta sitä voi hallita sijoittamalla rahat hajauttaen eri toimialoille ja sijoittamalla varojaan vähin erin. Myös pitkä aikajänne tasoittaa riskiä. Ei liikuntaharrastustakaan aloiteta maratonilla, vaan kävelylenkillä. Sama on sijoittamisen suhteen, kun aloittaa varovasti ja pienillä summilla, voi matkan varrella oppia lisää ja nostaa rimaa.

Kaikkea ei tarvitse tietää, jotta voi aloittaa, mutta on hyvä ymmärtää mihin sijoittaa. Jos itse aloittaisin nyt, aloittaisin varmaan sijoittamalla kuukausittain indeksirahastoon. Osakepoiminnassa kannattaa tutustua yhtiöihin, joiden toimiala muutenkin kiinnostaa. Näin sijoittamisen opettelu on mielenkiintoista ja sivistävää, ei pakkopullaa.

Kannattaako lapselle sijoittaa ja millä tavoin?

Mikäli vain on mahdollista sijoittaa lapselle, niin se kannattaa ehdottomasti. Lapselle sijoittaessa sijoitusaikajänne on pitkä, useita kymmeniä vuosia, ja sijoittamisessa nimenomaan aika on rahaa. Rahastojen tai osakkeiden kautta lapselle voi myös opettaa taloudesta ja ympäröivästä maailmasta. Tavoitteellinen sijoittaminen innostaa myös säästämään ja harkitsemaan kulutustottumuksia. Lapselle lahjoitetut rahat ovat hänen omiaan, joten vanhemman kannattaa säästää lapselle vain siinä tapauksessa, että pystyy säästämään myös itselleen.

Tutustu Jasminin sijoittajablogiin tästä!

Next article