Skip to main content
Etusivu » Talous » Alan edelläkävijä satsaa muuntojoustavaan rakentamiseen
Rakentaminen

Alan edelläkävijä satsaa muuntojoustavaan rakentamiseen

muuntojoustava rakentaminen
muuntojoustava rakentaminen
Kiinteistöistä aiheutuu yli 40 prosenttia Suomen energiankulutuksesta ja päästöistä. Kuva: Getty Images

Rakennusala etsii kiivaasti keinoja ekologisempaan ja taloudellisempaan tapaan rakentaa. Tilojen muuntojoustavuudella lisätään rakennuksen käyttöastetta ja tehdään rakentamisesta kestävämmän kehityksen mukaista.

Nopea reagoiminen toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin haastaa perinteisen tavan rakentaa. Kestävän kehityksen yhdistäminen korkeaan käyttöasteeseen vaatii uudenlaista muuntojoustavuuteen perustuvaa rakentamista.

– Muuntojoustavuudella tarkoitetaan kykyä mukautua käyttötarkoituksen ja olosuhteiden muutosten mukaan. Muunneltavuus meidän toimintamallissamme tarkoittaa tilojen muuntamista uuteen tarkoitukseen tarvitsematta tehdä varsinaisia rakennukseen liittyviä muutostöitä, sanoo Teemu Saari, SSA Groupin Chief Business Development Officer.

Saaren mukaan joustava tilojen käyttö tuo moninaisia hyötyjä niin sijoittajan kuin tilojen käyttäjänkin näkökulmasta. Tavoitteena on optimoida jokaisen tilan käyttö ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Monikäyttöisyys perustuukin käyttäjien ja tarpeiden tarkkaan tunnistamiseen.

Taloudelliset ja ekologiset tavoitteet tasapainossa

Monikäyttöisyyden yksi motiiveista on taloudelliset tekijät, sillä näkyvissä on valtava kehittämispotentiaali. Esimerkiksi SSA Groupin kesällä valmistuva VALO Hotel&Work -konsepti tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia myös vastuullisesta kiinteistösijoittamisesta kiinnostuneille sijoittajille.

Keskeiseen motivaattorin rooliin nousee kuitenkin myös ratkaisujen ekologisuus, sillä kiinteistöala voi vaikuttaa keskeisesti resurssien kulumiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Lue myös: Kiinteistösijoittaminen kannattaa korkotason pysytellessä alhaisena

Saaren mukaan käytön tehostaminen on yksi parhaista keinoista keventää rakentamisen painetta ja näin myös helpottaa kiinteistöjen aiheuttamaa ympäristötaakkaa.

– Kiinteistöt ovat syypäitä yli 40 prosenttiin Suomen energiankulutuksesta ja päästöistä. Vastaavasti rakentaminen kiihtyy kasvukeskuksissa koko ajan. Olemme osaltamme ratkaisemassa tätä ristiriitaa ja luomassa alalle uusia ratkaisuja. 

Asumisen tulevaisuudesta VTT:n vastajulkaisema ”Muunneltavuus ja monikäyttöisyys kestävässä rakentamisessa” on osa SSA Groupin omaa tutkimusprojektia, joka kuuluu Asumisen tulevaisuus (ASTU) -hankkeeseen. VTT:n vetämä hanke tarjoaa tutkittua tietoa ja mukana on yhdeksän muuta alan toimijaa. Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista voi kysyä SSA Groupin Teemu Saarelta.

Next article