Etusivu » Talous » Kiinteistösijoittaminen kannattaa korkotason pysytellessä alhaisena
Sijoittaminen

Kiinteistösijoittaminen kannattaa korkotason pysytellessä alhaisena

kiinteistosijoittaminen
kiinteistosijoittaminen
Kiinteistösijoitusmarkkinoiden trendeihin vaikuttavat kaupungistuminen ja sitä kautta yleistynyt vuokra-asuminen. Kuvat: Adobe Stock ja Anna Dammert


Hanna Kaleva

toimitusjohtaja, KTI Kiinteistötieto Oy

Kiinteistösijoittaminen sopii kaikenlaisille sijoittajille, sillä sitä voi toteuttaa monin eri tavoin.

Perinteisen vuokra-asunto- ja toimitilakiinteistösijoittamisen lisäksi tällä hetkellä on suosittua sijoittaa palvelukiinteistöihin. Erityisesti julkisissa palvelukiinteistöissä on etuina pitkät vuokrasopimukset.

– Voisi sanoa, että kiinteistösijoitusmarkkinat ovat monipuoliset ja aktiiviset. Kaikenlaiset kiinteistöt kiinnostavat sijoittajia. Toimitilakiinteistöt ovat edelleen suosittuja ja niissä on tapahtunut paljon kehitystä co-working toimistotilojen yleistyessä, KTI Kiinteistötieto Oy:n toimitusjohtaja Hanna Kaleva kertoo.

Kiinteistösijoitusmarkkinoiden trendeihin vaikuttavat kaupungistuminen ja sitä kautta yleistynyt vuokra-asuminen. Helsingissä jo lähes puolet kotitalouksista asuu vuokralla. Vahvan kysynnän sekä hyvän talous- ja työllisyyskehityksen ansioista vuokrat ovat jatkaneet nousuaan. Lisäksi ulkomaalaisten sijoittajien kiinnostus Suomen markkinoille on kasvanut ja viime vuonna tuli toistakymmentä uutta ulkomaista sijoittajaa.

– Tietysti pitää muistaa, että Suomen kiinteistömarkkinatilanne integroituu aina kansainvälisiin olosuhteisiin ja riippuu siitä, kuinka kauan korkotaso pysyy alhaisena. Ennusteiden mukaan se näyttäisi jatkuvan toistaiseksi ennallaan.

Lue myös: Vastuullinen kiinteistösijoittaminen kiinnostaa

Kiinteistösijoittamisen keskeisimpiä hyötyjä on kiinteistöistä saatava vakaa nettotuotto, vaikka se on hieman laskenut viime vuosina. Riskit puolestaan vaihtelevat sen mukaan, millainen kiinteistö on kyseessä ja millä alueella se on. Vuokra-asuntoja rakennetaan nyt vilkkaasti kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin, ja joillakin alueilla tarjonnan kasvu voi ainakin hetkellisesti ylittää kysynnän nousun. Lisäksi kulutuskäyttäytymisen muutoksen myötä vähittäiskauppa ja liikekiinteistöjen käyttö elää murroskautta. Helsingissäkin on paljon tyhjillään olevia toimistotiloja.

– Suurimmat riskit kiinteistösijoittamisessa liittyvät silti aina yleiseen markkinatilanteeseen ja erityisesti siihen, tuleeko vastaavia shokkeja kuin reilu kymmenen vuotta sitten koettiin. Tällaiset shokit toki vaikuttavat kaikkiin sijoitusluokkiin, ei yksinomaan kiinteistöihin, Kaleva lisää.

Jos perinteisen sijoitusyksiön hankkiminen tuntuu liian vaivalloiselta ja suurelta sijoitukselta, Kaleva muistuttaa, että monilla pankeilla ja varainhoitotaloilla on tarjolla tuottavia ja vakaita erikoissijoitusrahastoja. Erikoissijoitusrahastoon sijoittamalla on mahdollista päästä pienelläkin summalla kiinni ammattimaisesti hoidettuun kiinteistösijoitussalkkuun.

Next article