Etusivu » Piha ja puutarha » 3 keinoa, joilla pääset kyistä eroon – niitä tappamatta
Kesä

3 keinoa, joilla pääset kyistä eroon – niitä tappamatta

kyistä eroon
kyistä eroon
Kyyn erottaa vaarattomasta rantakäärmeestä sen selän sahalaitaisesta kuviosta. Kuva: Getty Images

Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa kyy ei ole rauhoitettu. Vaikka kyy ei olekaan mieluisa vieras kodin tai mökin pihapiirissä, ei sitä tarvitse ottaa hengiltä turhanpäiten vaan kyyn saa häädettyä pihalta rauhanomaisin keinoin.

Mikko Turusen missio on siirtää kyyt pois kotipihalta ja uuteen elinympäristöön elävinä. Katso Turusen kolme vinkkiä, miten kyyt saa häädettyä mökin tai kodin pihasta.

1. Pidä huolta piha-alueesta

Kyyt eivät pidä ihmisten asuttamista alueista, ja välttelevät yleisesti piha-alueita. Jos kyy eksyy pihalle, se tulee sinne yleensä ruuan perässä. Siirräthän siis kompostit mahdollisimman kauas oleskelupihasta.

Kyy pyrkii suojautumaan omilta vihollisiltaan, ja etenkin pusikoituneilla pihoilla kyitä on useammin. Pyri pitämään talon reunustat ja pensaanaluset hoidettuina. Mitä vähemmän kyyllä on piilopaikkoja, sitä epätodennäköisemmin se viihtyy pihapiirissä.

2. Hankkiudu eroon kyykäärmeiden piilopaikoista

Kyykäärmeet viihtyvät pensaiden alla, kiviaitojen koloissa tai avosokkelien alla.

Kiviaita tai -laituri kannattaa purkaa, jos alueella on paljon kyitä, eikä myöskään sokkelinalusia kannata käyttää varastotilana.

3. Siirrä käärme pois pihasta

Kyykäärmeen voi siirtää pois pihasta omin keinoin. Käärmeen siirtämiseen tarvitaan vain harava ja ämpäri. Ämpäri laitetaan maahan kumolleen ja kyy ohjataan haravalla, tai kepillä, jossa on oksanhaara, ämpäriin. Ämpäri on niin liukas, että kyy ei pysty hyökkäämään.

Kun kyy on saatu ämpäriin, ämpäri tulee viedä parin kilometrin päähän ja kyy päästetään siellä vapaaksi. Turusen mukaan kyyn elinalue on noin kilometri talvehtimispesästä.

– Kun välimatkaa on yli 1,5 kilometriä, se ei enää löydä takaisin, Turunen toteaa.

Tiesitkö: Kyy puree vuosittain noin 50-150 suomalaista. Viimeisin kyyn puremaan liittymä kuolema on tiettävästi ollut vuonna 1998.

Lähde: Yle Uutiset

Next article