Etusivu » Mökillä » ”Sauna on parasta offline-terapiaa”
Sauna

”Sauna on parasta offline-terapiaa”

saunomisen terveysvaikutukset
saunomisen terveysvaikutukset
Saunominen on täydellistä vastapainoa arjen kiireelle. Kuva: Sauna from Finland

Carita Harju

toiminnanjohtaja, Sauna from Finland

Suomessa saunomisen terveysvaikutukset on tiedetty aina, mutta myös maailmalle on levinnyt kiinnostus saunan terveysvaikutuksia kohtaan.

– Ihmiset ovat stressaantuneempia kuin koskaan ja sauna on täydellistä vastapainoa kiireelle. Lauteille ei kannata eikä edes voi ottaa kännykkää mukaan, kun ne eivät kestä kuumaa ja kosteutta. Saunoessa saa rentoutua, kuunnella itseään ja nauttia, Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja Carita Harju hymyilee.

Suomalainen saunakulttuuri on ainutlaatuista

Suomen yleisissä saunoissa ja mökkivuokralaisina on paljon ensikertalaisia. Esimerkiksi avantoon meneminen on hyvä ohjeistaa kunnolla.

– Sauna, metsä ja avanto trendaavat maailmalla ja meillä suomalaisilla on etuoikeus tarjota saunaelämyksiä. Meille normaalit asiat, kuten kävely paljain jaloin luonnossa on monille aivan uutta. Lyhytkin kävely mökkipolulla on suuri elämys, kun jalkapohjat tuntevat nurmikon, kivet ja kävyt, Harju kertoo.

Meillä saunaan liittyvät myös kiireettömyys, vapaa oman kehon kuuntelu, aikatauluttomuus ja se, että lämpöä säädellään heittämällä löylyä oman tarpeen mukaan. Saunakulttuurimme on myös salliva, eikä alasti ole pakko olla.

– Sallivuus tekee kokemuksesta turvallisen ja rentouttavan. Meillä ei kukaan käy tarkistamassa, että kaikki ovat alasti ja jalat eivät kosketa lauteita, Harju jatkaa.

Herätä aistit ja nauti!

Saunaa ei kannata lämmittää liian kuumaksi.

– Jos kaikki pinnat ovat jo valmiiksi kuumat, tulee helposti tukala olo. Monille 65–70 astetta on sopiva ja silloin voi nauttia enemmän löylyn tuomasta vaihtelusta, Harju sanoo.

Omaa saunaelämystä voi myös syventää aistien avulla. Esimerkiksi sähkösaunaan aitoa tuoksua saa hauduttamalla löylyvedessä koivunlehtipussukkaa.

– Oloaan voi tunnustella myös saunassa yhdistyvien elementtien kautta ja huomioida, miten vesi, tuli, kivi ja puu ovat siellä läsnä. Saunassa on hämärää, jolloin aistit ja kehotietoisuus heräävät. Äänet korostuvat ja olo voi olla jopa meditatiivinen. Kuuntele itseäsi ja kysy, mitä sinulle kuuluu, Harju kehottaa.

Anna kehosi kertoa:

• Miltä kehossasi tuntuu, kun lämpö laskeutuu sinuun?
• Miltä puulauteet ja aidot pellavaliinat tuntuvat ihollasi?
• Huomaatko kiristäviä lihasjumeja?
• Kaipaatko lempeää venyttelyä?
• Tuoksuuko sauna puhtaalle?
• Voimistuvatko löylyveteen lisäämäsi tuoksut?
• Millainen valo saunassa on?
• Miltä sauna kuulostaa?
• Rätiseekö tuli?
• Millainen ääni syntyy, kun heität vettä kuumille kiville?
• Kuuletko lintujen laulua tai aaltojen kevyttä liplatusta?

Next article