Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Saunakokemus kuntoon – 5 vinkkiä onnistuneisiin löylyihin
Sauna

Saunakokemus kuntoon – 5 vinkkiä onnistuneisiin löylyihin

Oikeaa saunan lämpötilaa ei ole, vaan jokaisella saunojalla on siitä oma mielipiteensä. Kuva: Getty Images

Saunominen on suomalaisilla itsestäänselvyys, mutta täydellisen saunakokemuksen takaamiseksi tarvitaan muutakin kuin vihta.

1) Kiukaan teho

Onko kiukaasi teho riittävä? Kiukaan teho valitaan saunan tilavuuden materiaalien mukaan. Jos teho on liian pieni, sauna lämpiää hitaasti ja löylyvesi jäähdyttää kivet nopeasti.

2) Saunan kunto

Saunan huolto on oleellinen osa saunaelämystä. Kun sauna on viihtyisä ja kiuas turvallinen, voidaan löylyistäkin nauttia täysin mielin. Ilmanvaihtoventtiilit kannattaa tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti. Jotta ilma pääsee kiertämään oikein, avataan ilmanvaihtokanava sopivaksi.

3) Kiuas ja kivet

Sähkökiukaasta tulisi tarkastaa säännöllisesti vastuksien kunto, ja vääntyneet tai rikkoutuneet vaihdetaan uusiin. Säännöllisessä kiukaan huollossa tarkastetaan myös kiuaskivien kunto. Kivet suositellaan vaihdettaviksi käytöstä riippuen 1-2 kertaa vuodessa, ja vaihdon yhteydessä kiuas puhdistetaan.

4) Lämpötila

Oikeaa saunan lämpötilaa ei ole, vaan jokaisella saunojalla on siitä oma mielipiteensä. Jotkut nauttivat 100 asteisesta löylyttelystä, kun toisille paras saunaelämys syntyy jo 80 asteessa. Saunan lämpötila vaikuttaa ilman kosteuteen ja happipitoisuuteen, joten kovissa, 100 asteen löylyissä happea on vähemmän, ja siitä voi aiheutua saunojalle huimausta ja väsymystä. 70-80 asteessa ilman happisisältö on suurempi, jolloin saunojan on helpompi hengittää ja olo säilyy virkeämpänä.

5) Vilvoittelu

Suomalaiseen saunomiseen kuuluu oleellisena osana löylyn jälkeinen vilvoittelu. Ideaalisen hetken ennen pukeutumista ja saunatilasta lähtemistä tarjoaa rauhallinen miljöö. Järvi- tai muu luontomaisema ilman häiritseviä ääniä sinetöi löylyhetken saunojan mieleen jääväksi miellyttäväksi kokemukseksi.

Next article