Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Pian taas mökille!
Mökillä

Pian taas mökille!

Kuva: Unsplash

Katja Keränen

talous- ja kehityspäällikkö, Suomen Omakotiliitto

Leuto talvi on tänä vuonna pidentänyt mökkikautta, ja moni vain sulan aikaan mökkeilijä on aloittanut kesäasunnolla käymisen hyvissä ajoin. Viimeistään kevät kutsuu luonnon helmaan aloittelemaan uutta mökkikautta.

Suomalaiset ovat kansa, joka arvostaa luontoa ja luonnon rauhaa. Mökillä on mahdollista irtautua arjesta ja jättää kiireet kaupunkiin. Monella meistä on mukavia mökkimuistoja ja perinteitä, jotka voivat juontaa juurensa jo lapsuudesta: maistuvat ahomansikat, serkkujen kanssa kalassa olo tai pulahtaminen kylmään järviveteen. Yksi osa mökkeilyä onkin saman mahdollisuuden ja muistojen tarjoamista omille lapsille. Hetkittäin laiturilla istuessa voi itsekin palata siihen lapsuuden kesien huolettomuuden ja vapauden tunteeseen.

Mökillä on mahdollista irtautua arjesta ja jättää kiireet kaupunkiin.

Oman mökin ostoa tänä keväänä harkitsevia muistutan itse kauppahinnan lisäksi huolella selvittämään myös mökin vuosikustannukset. Mökkeilijä maksaa usein tienhoitomaksua ja esimerkiksi talviaurauksen kustannusta, mitä ei kaupunkilaisena tule pohdittua. Muita kiinteitä kustannuksia ovat esimerkiksi kiinteistövero ja jätehuolto.

On miltei väistämätöntä, että mökkiä joutuu välillä kunnostamaan. Suosittelen laatimaan mökin kunnossapitosuunnitelman, johon kunnostustarpeet hahmotellaan esimerkiksi seuraavalle viidelletoista vuodelle. Näin remonttitarpeet eivät pääse yllättämään ja niitä saa toteutettua pikkuhiljaa. Kun huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti, tulee vähentäneeksi isompien kunnossapitotoimien tarvetta. 

Myös omaa kädenjälkeä on mukava nähdä – oli kyse sitten liiterin puupinon kasvattamisesta tai mökin kunnossapidosta ja remontoinnista. Monessa nykytyössä kädenjälki jää enintään digitaaliseksi, ja itse maalattu räsymattolaituri voi tuottaa suurta iloa. Minulle itselleni hyvä mieli tulee siitä, että mökkiympäristön saa pidettyä siistinä. Väillä kannattaakin katsella, onko mökkipihalle tai varastoihin kertynyt jotakin turhaa tavaraa. Näille tavaroille voi löytyä esimerkiksi kierrätyksen kautta uutta hyötykäyttöä. 

Mökkipihan osalta tarkkailen luontoa ja sen omaa kulkua. Vaalin pieniä katajan alkuja ja välillä annan männyn kasvaa väärään paikkaan. Tätä luonnon kehitystä voi sitten täydentää sopivalla tavalla kesäkukin tai istutuksin. Omalla mökilläni on myös sulkapallokentän verran nurmikkoa. Mökillä nurmikko saa kuitenkin kasvaa luomuna, joten sitä ei tarvitse niin usein myöskään leikata. Parasta rentoutumista onkin luonnon ihmettely. Vuosien varrella on tullut bongailtua kasviokirjasta, mitä hienoimpia kasveja ja puita omalta pihalta ja lähiluonnosta. Yksi mökkipihan lempipuistani on metsälehmus, jonka sydämen muotoiset lehdet minua aina ilahduttavat.

PS. Kun seuraavan kerran menet mökille, tarkista, että palovaroitin on kunnossa. Huolehdi myös siitä, että sellainen löytyy kaikista nukkumatiloista!

Toimituksen huomautus: Artikkelin ilmestyttyä hallitus on tiukentanut linjaansa toimenpiteistä koronaviruksen vallitessa. Toivomme lukijoiden huomioivan aina päivitetyt ohjeet.

Next article