Etusivu » Koti ja sisustus » Kattoremontissa tulee huomioida aluskate ja tuuletus
Remontointi

Kattoremontissa tulee huomioida aluskate ja tuuletus

kattoremontissa
kattoremontissa
Tekijän kokemus ja korkealaatuiset materiaalit ratkaisevat kattoremontin onnistumisen. Kuva: Getty Images

– Vesikatto on rakennuksen tärkein julkisivu. Sen saneeraus on aina merkittävä ja kauaskantoinen projekti. Onnistuneen kattoremontin tuloksena katto kestää taas kymmeniä vuosia, sanoo Kattopollari Oy:n toimitusjohtaja, kattomestari Hannu Jokinen.

Aluskatteen materiaalilla ja huolellisella asennuksella on ratkaiseva merkitys katon vedenpitävyyteen. Niin pelti- kuin tiilikatteetkin tarvitsevat alleen huolellisesti asennetun aluskatteen, jotta katto olisi täysin pitävä kaikissa olosuhteissa.

– Usein koko katto joudutaan uusimaan huonon aluskatteen vuoksi ja vielä useammin kattovuotojen syynä on aluskatteen puutteellisesti suoritettu tiivistystyö läpivientien liittymissä, sanoo Jokinen.

Tekijän kokemus ja korkealaatuiset materiaalit ratkaisevat kattoremontin onnistumisen. Ammattitaitoinen asentaja tuntee asennustyön lisäksi myös kattorakenteen toimivuuden perusasiat.

Yläpohjan, eli aluskatteen alapuolisen tilan tuuletuksen toimivuus on vähintäänkin yhtä tärkeätä kuin katon vedenpitävyys.

– Vaikka katto olisi täysin vedenpitävä, mutta yläpohjan tuuletus ei toimi tai tuuletus tukitaan saneeraustyön yhteydessä, on kattoremontti epäonnistunut ja johtaa homeongelmiin. Ammattitaitoisen urakoitsijan valinta on ratkaisevaa. Hyvää ja halpaa kun ei juurikaan saa samalla kertaa, Jokinen sanoo.

Pientalokohteiden saneerauksissa suositaan pelti- ja tiilikattoja

– Tiilikatto on kestävä ja pitkäikäinen kate. Markkinoilta löytyy sekä betonikattotiiliä että savikattotiiliä. Savikattotiilet ovat kestäviä ja ne vanhenevat kauniisti. Kun niiden aluskatteena käyttää bitumisia aluskatteita, päästään todella pitkäikäiseen kattoratkaisuun, sanoo Jokinen.

– Erilaisilla profiileilla saatavilla olevat peltikatteet ovat myös pitkäikäisiä, kunhan peltimateriaalin pinnoite on kestävä. Olisi hyvä käyttää pohjoisen oloihin ja oloissa valmistettuja materiaaleja, Jokinen toteaa.

Kattoremonttia harkittaessa yrityksen referensseihin kannattaa tutustua.

– Perinteiset, alansa hallitsevan peltisepänliikkeen asentamat, sinkitystä pellistä tehdyt saumapeltikatteet ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Toki ne on maalattava noin 10 vuoden välein. Saumapeltikatteissa on siirrytty käyttämään pinnoitettuja peltejä. Niitä käytettäessä pitää saumaustyössä mahdollisesti syntyneet naarmut paikkamaalata heti kattotyön valmistuttua, sanoo Jokinen.

Kattoremonttia harkittaessa tarjous kannattaa aina pyytää useammalta yritykseltä ja mahdollisimman samalla sisällöllä. Yrityksen referensseihin kannattaa tutustua.

– Pientalosektorilla on yleistynyt tapa, jossa annetaan ”hetken” voimassa olevia tarjouksia. Kyseiset tarjoukset eivät aina sisällä kaikkea tarvittavaa, eivätkä myöskään ole edullisimpia, Jokinen huomauttaa.

Kattoremontin teettäjän pitäisi osata katsoa, että tarjoukset sisältävät kattoturvatuotteet asennettuna ja että itse asennustyön turvallisuus on myös huomioitu. Putoamissuojaus pitää hoitaa kaikissa kattoasennustöissä, joissa räystäs on yli kahden metrin korkeudessa.

– Kattoliitto ry:n Toimivat Katot -julkaisuun kannattaa tutustua ennen remonttiin ryhtymistä. Sieltä löytyy ohjeita kattoremontin teettämiseen ja urakoitsijaehdokkaitakin, Jokinen sanoo.

Next article