Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Nyt jos koskaan – suomalaiset haluavat mökkitontin
Kiinteistösijoittaminen

Nyt jos koskaan – suomalaiset haluavat mökkitontin

mökkitontin
mökkitontin
Tämän vuoden tammi-helmikuussa mökkikauppojen määrä nousi lähes 49 prosenttia. Kuvat: Unsplash

Jukka Rantanen

toimitusjohtaja, Sp-Koti

Viime vuoden tapaan suomalaiset ryntäsivät alkuvuodesta 2021 mökkitonttikaupoille. Tonteilla mielenkiinto kohdistui kaikenlaisiin mökkeihin. 

Mökkitonttien kysyntä kasvoi edellisestä vuonna huomattavasti – yli 75 prosenttia – ja jatkui vahvana myös alkuvuodesta. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo, että tyypillinen kysynnän kausivaihtelu on näkynyt koronapandemian aikana vain hyvin lievästi.

– Etätöiden määrän lisäännyttyä pysyvästi tonttien etsijät hakevat mahdollisuutta rakentaa kaikilla mukavuuksilla varustettu kakkoskoti miellyttävään ympäristöön.

Minkä tyyppiset mökit sitten ovat olleet halutuimpia tänä vuonna? Rantasen mukaan viime vuoden tapaan myös tämän vuoden alussa mielenkiinnon kohteena olivat kaikenlaiset mökit. Tammi-helmikuussa mökkikauppojen määrä nousi lähes 49 prosenttia ja kauppojen keskihinta oli noin 140 000 euroa.

Rantanen kehottaa tutustumaan huolellisesti myös rakennuksen kuntoon. Kuva: Unsplash

– Suurin mökkikauppojen määrän kasvu oli Lapissa, eli laskettelukeskusten läheisyydessä olevat mökit ovat tehneet kauppansa. Uskon kuitenkin keskihinnan asettuvan lähelle vuoden 2020 tasoa tänäkin vuonna, Rantanen sanoo. 

Tonttikaupoissa tunteen lisäksi myös järjen käyttö sallittu

Maallemuutto on viime aikoina saanut muun muassa koronapandemiasta uutta potkua. Rantanen näkee yhtenä sen suurimmista eduista mahdollisuuden yhdistää vakituinen ja vapaa-ajan asuminen.

– Lisäksi moni haluaa nykyään rauhaa ja luontoa ympärilleen. Lapsiperheille maalla asuminen tarjoaa turvallisen ympäristön lasten kasvulle sekä usein myös lasten tarpeisiin sopivankokoisen koulun.

Moni haluaa rauhaa ja luontoa ympärilleen. Kuva: Unsplash

Tonttia, taloa tai mökkiä ostettaessa, toisin kuin asuntokauppojen yhteydessä, tunne ohjaa päätöksentekoa enemmän kuin järki.

– Kannattaa kuitenkin käyttää myös järkeä ja miettiä ennen ostopäätöksen tekemistä, mitkä ovat varsinaiset tarpeet ja toiveet mökin suhteen, Rantanen sanoo. 

Sijainti ja kunto harkintaan mökkikaupoilla

Rantanen kehottaa tutustumaan huolellisesti myös rakennuksen kuntoon. Mökit tosin usein ovat yksinkertaisemmin rakennettuja kuin asuinrakennukset, joten mahdolliset vauriot ovat helpommin nähtävissä ja myös korjattavissa.

– Yksi tärkeä mietinnän kohta on myös mökin sijainti tai etäisyys nykyisestä kodista. Tämä nimittäin määrittelee pitkälti myös mökin käyttöasteen eli sen, voiko mökille lähteä esimerkiksi joka viikonloppu.

Muistathan mökkeillä viisaasti – lue täältä 25 vinkkiä turvalliseen mökkielämään!

Artikkelia muokattu 18.10.2021.

Next article