Etusivu » Mökillä » Mökki- ja tonttimarkkinoilla kesä on kiireistä kulta-aikaa
Kesä

Mökki- ja tonttimarkkinoilla kesä on kiireistä kulta-aikaa

mökki- ja tonttimarkkinoilla
mökki- ja tonttimarkkinoilla
Sopivan tontin ostaminen on usein houkuttelevampaa kuin toive valmiista mökistä. Kuva: Getty Images

Kysyntä kesämökeistä ja mökkitonteista on kuumimmillaan alkukesästä ja jatkuu aina alkusyksyyn saakka. Kesä onkin hyvä aika mökin rakentamiseen, koska taloudellisen suhdanteen takia rakennustarvikkeet ja mökkipaketit ovat hyvin kilpailtuja ja ammattitaitoisia rakennusmiehiä on hyvin saatavilla.

Elokuussa alkaa puolestaan erämökkien etsintä ja silmällä pidetään tontteja ja mökkejä, jotka soveltuvat metsästykseen, vaellukseen, ruska-ajan lomailuun, mutta myös talvisiin vapaa-ajan viettoihin.

Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistön kokemuksen mukaan sopivan tontin ostaminen on usein houkuttelevampaa kuin toive valmiista mökistä. Näin siksi, että unelmien tontille halutaan rakentaa oman näköinen mökki. Myös vuokratontin hankkiminen on suosittua.

– Ykköstoiveena on lomapaikan löytyminen isojen kasvukeskusten läheltä. Sopivan kulkuyhteyden päässä olevalla mökillä halutaan käydä iltaisin saunassa, tehdä etätyötä tai jopa käydä sieltä käsin töissä.  Myös vesistön lähellä olevia mökkejä kysytään paljon, kertoo Männistö.

– Tarjontaa juuri tällaisista on kuitenkin valitettavan vähän. Toisaalta markkinoilla olevien suosikkitonttien tai laadukkaiden valmiiden mökkien hintataso on korkea, mikä saattaa puolestaan harventaa ostajaehdokkaita, hän huomauttaa.

Sijainnin jälkeen tärkeiksi valintakriteereiksi nousevat tontin ominaisuudet, kuten puusto, rakennettavuus ja maapohja sekä näkymät. Tärkeää ostajalle on myös se, mistä suunnasta aurinko paistaa. Lisäksi sähköt, vesi- ja viemäriliittymät sekä se, millainen tie mökille johtaa ovat myös ostajia kiinnostavia seikkoja.

Rantatontin hankinta kiinnostaa 30–50-vuotiaita erämökkiä enemmän. Männistön mukaan trendit osoittavat, että sen sijaan matkailukeskustontteja tai tunturimökkejä ostetaan vasta myöhemmin, 50–60 vuoden iässä. Hän yllättää kertoessaan tutkimuksesta, jonka tulokset osoittivat omakotiasujien olevan innokkaimpia myös kesämökin hankinnassa.

– Väestön kaupungistuessa voisi ajatella, että kerrostaloasujat kaipaavat lomillaan heitäkin enemmän metsään tai järven rannalle, Männistö sanoo.

Tontin hankinta suunnitellaan tarkasti etukäteen

Kun mökin tai tontin hankintaa lähdetään suunnittelemaan, on Männistön mukaan tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön ja tarpeeseen se tulee.

– Kun toiveiden mukainen tontti on löydetty, sen voi saada varaukseen, jotta siihen voi rauhassa tutustua. Rakennussuunnitelmista on hyvä keskustella jo ennen ostopäätöstä kunnan rakennusvalvonnan kanssa, jotta tiedetään onko toiveiden mukainen rakennuslupa mahdollista saada.

Vuokratontin hankinta on hyvä vaihtoehto, ja usein se otetaankin aluksi vuokralle. Silloin voidaan heti alussa panostaa mökin rakentamiseen ja myöhemmin, kun varallisuutta on kertynyt, voidaan halutessa ostaa tonttikin itselleen.

– Vuokrasopimuksissa on vapaa siirto-oikeus eli vuokralainen voi myydä tontille rakentamansa mökin ja vuokraoikeuden. Vuokraaja hakee maanmittauslaitokselta kiinnityksen vuokraoikeuden pysymiseksi, jolloin maanomistaja ei voi myydä tonttia kesken vuokrasopimuksen voimassaolon, Männistö kertoo.

Next article