Etusivu » Matkailu » On päivä kesäisin ja ilta ihanin
Kesä

On päivä kesäisin ja ilta ihanin

suomen-kesa
suomen-kesa
Kuvat: Unsplash

Pienen hetken vuodenkierrostaan Suomi elää kuin viimeistä päivää. Kesä on käsillä juuri nyt ja tarjoilee parasta antiaan.

Toukokuun lopusta aina syyskuun puoleenväliin asti on se kuuluisa ajanjakso, jota odotetaan pitkään. Talven uumenissa, sysipimeän iltapäivän keskellä syvältä sielusta kumpuaa harras toive: olisipa kesä. Ja niin taas kerran toive toteutuu ja tässä se nyt on. Aurinko tervehtii varhain aamusta, lämpö hulvahtaa yllättäen +ylle, vihreä ruoho häikäisee tuoreudellaan –  hyvästi toppahaalarit, loskainen piha ja märät lahkeet!

Tärkeintä lienee, että kesä on sellainen kuin itse haluaa ja tekemistä on juuri sopivasti.

Arjen raskas taaperrus kevenee kesän kynnyksellä kuin itsestään ja ympäröivä hiirenharmaus korvautuu uusilla väreillä. Luonto rävähtää uuteen vaihteeseen ja sama vauhti tuntuu tarttuvan ihmisiinkin. Kesän lomasesonki on täynnä elämää: juhlia, festareita, tempauksia, ulkomaanmatkoja, uimarantoja, mökkeilyä ja loputtomasti kotimaan retkeilymahdollisuuksia.

Pala paratiisia

Niityn poikki luikerteleva mökkitie on reunustettu hentoisesti hehkuvine luonnonkukkineen. Koivujen valkoiset rungot kurottavat ylväinä siniselle taivaalle täydelliset vihreät latvukset kuin aseteltuna ihailtaviksi. Hiekkatie ratisee ja innokas sudenkorento tekee tuttavuutta. Toki joukkoon eksyy muutama kiukkuinen paarmakin, mutta onneksi kauniilla kesämuistoilla on taipumus tallentua ilman näitä häiriköitä.

Ja kesää kuuluttelee kuikkakin kaihoisalla huudollaan, joka istuu kuin sävellys lempeään iltaan. Pitkäjalkainen vesimittari taiteilee pitkin järven syvää sineä, minne sekin lie matkalla. Pienet renkaat veden pinnalla kertovat ahvenparven vierailusta. Grillistä kiemurtelee houkutteleva tuoksu ja pian lautasella keikkuu vino pino tiriseviä herkkuja. Kesäillassa ei mikro kilahtele.

Kesäkatu kuuma, leffateatteri viileä

Myös kaupungit muuntuvat kesäasuun, terassit täyttyvät vierailijoista ja turina jatkuu aamuyön kalpeaan valoon asti. Kaupungin koodiston sisäistäneet lokit vahtivat huolettoman citytallaajan lihapiirakkaa yön pikkutunneilla – napata vai ei. Ulkomaiselle turistille yöttömän yön touhu jos mikä on eksoottista: nukutaanko täällä kaukana pohjoisessa koskaan?

Urbaani lomailija nauttii kaupungin sykkeestä ja ihmisvilinästä. Rantojakaan ei tarvitse hakea ulkomailta, sillä uimaan pääsee mikäli vain huvittaa. Joskus voi myös vedessä pulikoimisesta ja katujen mittailusta tarvita pientä taukoa, ja mikäpä sen mukavampaa kuin livahtaa leffateatterin hämärään. Kerrankin on mahdollista mennä leffaan milloin vain.

Niin paljon tehtävää, niin vähän aikaa

Ajatusleikkinä kesäfiilistelijä voi miettiä, että entäpä jos syksy ei saapuisikaan vaan kesä olisi ainainen. Vuodenaikojen vääjäämätön poljento vaiheesta toiseen tekee kesästä harvinaista herkkua ja lyhyestä aikaikkunasta haluaa moni ottaa kaiken irti. Kalenteri on täydempi kuin koskaan. 

Suuri määrä vaihtoehtoja on omiaan tekemään valinnoista vaikeita ja aktiivikesäilijää vaaniikin kesä-ähky. Kuinka valita parhaat campingit ja muut happeningit tästä runsauden sarvesta?

Tärkeintä lienee, että kesä on sellainen kuin itse haluaa ja tekemistä on juuri sopivasti. Kesän voi viettää vaikka päivä kerrallaan ilman yhtään suunnitelmaa. On joka tapauksessa kesä.

Next article