Etusivu » Matkailu » Oma maa mansikka
Kesä

Oma maa mansikka

Kuva: Unsplash

Valoisat kesäillat, yöttömät yöt, kesäteatteri ja kulttuuririennot, saariston fillarireitit, kuohuva ja terassi, torikaffet ja pulla, mökkeily ja grillaus, pulleat purjeet ja vierasvenesatamat, maakuntamatkailu ja kuutamouinnit.

Vuosia sitten minulla oli ystäväni kanssa tapana keräillä kesäpisteitä. Kesäpisteiden kerääminen alkoi heti ensimmäisistä terassikeleistä ja päättyi elokuun tummeneviin iltoihin. Kesäpisteiden keräämisen idea oli yksinkertainen: jokaisesta ”kesätekemisestä” sai yhden pisteen, ja samasta tekemisestä sai pisteen vain kertaalleen. Tarkoituksena oli maksimaalinen kesänautinto ja tiedostava iloitseminen monipuolisesti kaikista Suomen suven helmistä. Ulkomailla oleilusta ei kertynyt pisteitä, vaan fokus oli Suomen kesässä. Kisan voittajaa ei koskaan julistettu eikä palkintoja eniten pisteitä keränneelle jaettu, palkinto nautittiin moninkertaisesti pisteidenkeruumatkan aikana.

Satoi tai paistoi

Tänä vuonna aistejamme on hemmoteltu mukavasti jo toukokuusta lähtien. Päivä on paistanut ja talven aikana koloihinsa käpertynyt kansa herännyt kukoistukseensa. Aurinkoisen illan puistopiknikillä voisi kuvitella olevansa jossain eteläisessä Euroopassa, meilläkin osataan katsoa silmiin ja vastata hymyyn. Ehkä tänä kesänä en pelaakaan varman päälle ja ota äkkilähtöä aurinkoon, vaan nautin Suomen suvesta nyt kun se on kukkeimmillaan. Satoi tai paistoi. Kesäpisteitä riittää joka kelille.

Aurinkoisena kesäpäivänä voisi tutustua ympäröivien kuntien antiin, kiertää museot ja mennä illaksi kesäteatteriin. Lähikuntiin voisi ehkä jopa taittaa matkan pyöräillen, kuntoilupuoli tulisi hoidettua samalla. Tienvarrelta mansikoita ja herneitä, perillä sitten ne torikaffet ja pullat. Jos on riittävän lämmin, niin ehkä sen talviturkinkin voisi heittää matkalla.

Lue myös: On päivä kesäisin ja ilta ihanin

Toisaalta sadepäivillekin on paikkansa. Kaatosade on hyvä tekosyy pysytellä koko päivä sisällä, kerrankin voisi hyvällä omalla tunnolla vain laiskotella ja lukea läjän dekkareita. Tai ehkä nyt vihdoin olisi aikaa laittaa koko koti uuteen uskoon.  Lähteä toteuttamaan sitä kauan odotettua keittiöremppaa tai vaihtaa vihdoinkin ne verhot ja matot uusiin. Palkaksi tehdystä työstä voisi sitten viilettää kesäyöhön parhaimmissaan tai vain hurauttaa mökin laiturinnokalle rentoutumaan.

Ai että, Suomen kesä! Koko kattaus vielä edessä. Tuli sitten kunnon inkkarikesä tai kolea ja sateinen suvi, aion nauttia kaikista sen antimista ja kerätä koko pistepotin. Kyllä näin kesällä(kin) vanha sananparsi pitää kutinsa. Oma maa mansikka. Vaikka maistuu se mustikkakin hyvältä.

Next article