Etusivu » Matkailu » Löydä Suomesi
Kotimaan matkailu

Löydä Suomesi

Kuva: Getty Images

Viimeistään juhannuksen lähestyessä monen lomajalkaa vipattaa. Joku saattaa yhä pohtia, mitä tehdä ja minne mennä kesälomalla. Mökkeilemään, festareille, kulttuurikiertomatkalle tai kenties luontoon retkeilemään?

Ei ole välttämätöntä lentää kaukomaille auringon alle, kun aivan lähelläkin on paljon näettävää ja koettavaa. Lähimatkailu on paitsi ekologista, myös kätevää, kun perille pääsee nopeammin. Kotimaassa jetlag ei vaivaa elimistöä eikä vieras valuutta tuota päänvaivaa. Vaikka olemme tunnetusti mökkeilykansaa, on kotimaanmatkailu suotta aliarvostettua: monet kotimaan kohteet odottavat vielä löytämistään. Olemme onnekkaita, koska monimuotoinen Suomi tarjoaa jokaiselle jotakin. Kuvauksellinen Järvi-Suomi, rannikkoseutu ja merellinen saaristo, kesäinen Lappi sekä pääkaupunkiseutu tarjoavat puitteet virkistäville viikonloppuretkille ja pidemmille lomille.

Matkailu kannattaa, sillä kotimaanmatkailua suosimalla tuet samalla koko Suomen kasvua. Jos jokainen suomalainen tekisi Suomi100-juhlavuoden kunniaksi yhden kotimaanmatkan lisää, se lisäisi matkailun kokonaiskysyntää jopa 800 miljoonalla eurolla ja loisi peräti 7000 uutta työpaikkaa. Näistä työpaikoista hyötyisivät erityisesti nuoret, koska lähes kolmasosa matkailualan työntekijöistä on alle 26-vuotiaita.

Toiselle puolelle Suomea

Suomen yöttömän yön pitkät päivät tarjoavat ainutlaatuiset puitteet retkeilylle tai elämyksellisille kiertomatkoille. Kulkuvälineestä riippumatta lomailijan silmä lepää peltojen, vesistöjen ja metsien keskellä. Perhelomalle puolestaan voi suunnata esimerkiksi kotimaan erilaisiin elämyspuistoihin: vesi-, seikkailu-, eläin- tai huvipuistoihin, joista löytyy runsaasti valinnanvaraa. Sateisena viikonloppuna lähiseudun kylpylä tai kulttuurikohde tuo vastapainoa hektiseen arkeen. Matka toiselle puolelle Suomeakin kannattaa, sillä sää voi siellä olla parempi kuin kotona.

Jokainen Suomen kaupunki on valloittava kesäkaupunki. Torit, ravintolat ja kahvilat, tapahtumat ja ostospaikat saavat syrjäisemmätkin taajamat hehkumaan ja lomamatkalaisen taatusti hymyilemään. Sitä paitsi Suomen eri heimojen ja kotimaan tuntemus on yleissivistystä.

Maaseudun helmet kutsuvat lomailijan nauttimaan hiljaisuudesta ja hyvinvointipalveluista sekä tutustumaan paikallisiin tuotteisiin, ruokaan ja elämyksiin. Oletko käynyt karhunkatseluretkellä tai laskenut koskea? Mielenkiintoiset museot, uljaat kansallispuistot luontokeskuksineen ja mitä erikoisimmat tapahtumat ovat oiva syy lähteä reissuun sellaisiinkin kotimaan kolkkiin, joissa ei aikaisemmin ole tullut käytyä. Viinitilojenkaan perässä ei aina tarvitse lähteä etelään, kun niitä löytyy myös kotimaasta.

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun Suomi on täynnä paikkoja, jotka vain odottavat löytämistä?

Next article