Skip to main content
Etusivu » Matkailu » Hyönteisen pistot ovat jokakesäinen kiusa
Hyönteisten pistot

Hyönteisen pistot ovat jokakesäinen kiusa

hyonteisten-pistot-puremat-punoitus-kutina
hyonteisten-pistot-puremat-punoitus-kutina
Suomessa lentävistä hyönteisistä yleisimmin allergiaa aiheuttavat hyttyset. Kuva: Getty Images

Hyönteisten pistoista ja puremista aiheutuva paikallinen punoitus ja turvotus johtuu hyönteisten erittämästä myrkystä tai niiden syljen ärsytystä aiheuttavista aineista.

Auts, jokin pisti! Kesällä ympärillämme pörrää yksi jos toinenkin verenhimoinen itikka. Pistoja ja puremia aiheuttavia hyönteisiä ovat hyttyset, mäkärät ja polttiaiset, kärpäsiin kuuluvat hirvikärpäset ja paarmat sekä pistiäisiä edustavat mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset. Hyönteiset pistävät joko puolustautuakseen tai imeäkseen imukärsällä verta ravinnokseen. Pistoihin ja puremiin ihmiset reagoivat kuitenkin hyvin yksilöllisesti. Allergiaan taipuvainen henkilö voi myös herkistyä myrkyn ja syljen entsyymeille.

Suomessa lentävistä hyönteisistä yleisimmin allergiaa aiheuttavat hyttyset. Suomalaisista lähes kaikki herkistyvät hyttysen pistolle ja voimakkaasti pistoihin reagoi joka kymmenes. Tiesitkö, että maassamme on noin 40 hyttyslajia? Eniten allergiaa aiheuttavat metsähyttynen ja rämehyttynen, ja reaktiot ovat rajuimmillaan alkukesällä. Kesän kuluessa sietokyky kehittyy, mutta herkkyys palaa taas pitkän talven aikana. 

Helpotusta allergioihin ja kutinaan

Usein hyönteisten aiheuttamista pistoista ja puremista seuraa kipua ja turvotusta sekä voimakasta kutinaa. Näitä oireita sekä myös tulehdusta voidaan lievittää tehokkaasti lämmön avulla. Menetelmä on nimeltään paikallinen hypertermia, ja se perustuu myrkyllisten aineiden proteiinimolekyyleihin, joiden rakenne muuttuu tietyn lämpötilarajan ylittyessä. Tällöin kutina vähenee ja samalla oireet paranevat.

Hyttysten aiheuttamia kutisevia paukamia voi hoitaa paikallisesti kortisonivoiteella sekä suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Antihistamiinin voi ottaa myös etukäteen ennen altistumista.

Ampiaisten ja mehiläisten pistämään kohtaan ja sen ympärille voi tulla turvotusta ja nokkospaukamia. Voimakkaasti allergisilla voi esiintyä myös hengenvaarallisia anafylaktisia reaktioita. Huomionarvoista kuitenkin on, että ampiaisille allergiset eivät yleensä ole allergisia mehiläisen myrkylle ja päinvastoin. Ihoon jäänyt mehiläisen piikki kannattaa mahdollisimman nopeasti poistaa terävällä esineellä pyyhkäisemällä, jottei myrkkypussin koko sisältö ehtisi siirtyä ihoon. Allergisen reaktion iskiessä oireita lievittävät antihistamiini sekä kortisonitabletit.

Lähteet: hyonteismaailma.fi & terveyskirjasto.fi

Next article