Etusivu » Matkailu » Akseli Herlevi: Hampurilaisia intohimolla
Ruoka ja juoma

Akseli Herlevi: Hampurilaisia intohimolla

Akseli Herlevi
Akseli Herlevi
Akseli Herlevi. Kuva: Natalia Tolmatsova

Kesäjuhlien tarjoiluna herkulliset itsetehdyt hampurilaiset toimivat pisteenä i:n päällä. Tv-kokki ja yrittäjä Akseli Herlevi tietää kaiken hampurilaisista ja kertoo, mitä vaaditaan täydellisen burgerin kokoamiseen.

Aikaisemmin hampurilainen luokiteltiin epäterveelliseksi pikaruoaksi, mutta nykyään hampurilaisesta on tullut trendikäs ruokalaji, joka valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista. Herlevi on toiminut asennemuutoksen edelläkävijänä Suomessa. Hän tuli koko kansan tietoisuuteen voitettuaan kokkikilpailu Top Chef Suomen.

– Maukkaiden hampurilaisten tekeminen onnistuu erinomaisesti myös kotona, mutta silloin vaaditaan oikeat raaka-aineet, joiden saatavuus voi olla Suomessa haastavaa, hän kertoo.

Jotta kaikilla olisi mahdollisuus tehdä täydellinen kotiburgeri, Herlevi on lanseerannut hampurilaiskastikesarjan.

Viime vuosina Herlevi on keskittynyt myös rakentamaan ja kasvattamaan Naughty BRGR -ravintolaketjuaan, joka on erikoistunut hampurilaisiin.

Herkullisin hampurilainen

Herlevin intohimo hampurilaisiin syntyi matkalla Los Angelesissa. Hän luki paikallislehdestä listan Kalifornian sadasta parhaasta annoksesta ja päätti maistaa listalla ollutta burgeria.

Jo ensipuraisulla hän huomasi, että se oli paras burgeri, jonka hän on koskaan syönyt. Tämä oivallus johti siihen, että Herlevi myöhemmin löysi oman markkinarakonsa kotimaan ravintolamaailmassa.

– Palaset loksahtivat kohdalleen Helsingissä street food -messujen aikana vuonna 2015. Olin tehnyt oman version hampurilaisesta ja luvannut medialle, että se olisi Suomen paras burgeri. Siitä tuli menestys, hän sanoo.

Hampurilainen pitää pystyä syömään käsin

Hampurilaisen valmistuksen A ja O on, että sen voi syödä käsin. Hampurilaisen ”kuorina” voi yhtä hyvin olla isot salaatinlehdet, paistetut portobellosienet tai jopa avokadon puolikkaat.

– Henkilökohtaisesti suosin hyvää leipää, joka ei murustele, mutta imee kosteuden, Herlevi sanoo.

Parhaan maun takaamiseksi, leipä kannattaa paahtaa tai ruskistaa.

Burgerin kokoamisessa ei varsinaisesti ole mitään tiukkoja sääntöjä, vaan kannattaa seurata omaa makua ja omia mieltymyksiä. Yksinkertaisimmillaan hampurilainen koostuu kahdesta leipäviipaleesta ja pihvistä.

– Pihvi voi olla kaikkea kalafileistä grillattuihin kasviksiin, jauhelihapihvejä tai sisäfilepihvejä.

Lue myös: Ida Paul ja Kalle Lindroth: erilainen jäätelökesä

Aioli á la Akseli

Hampurilaiskastike antaa makua ja kosteutta hampurilaiselle. Herlevin suosikkikastike on aioli, joka sopii lähes kaiken kanssa.

Akselin oma suosikkikastike on helppo tehdä kotona. Kahteen desilitraan kastiketta tarvitaan kaksi desilitraa majoneesia ja yksi hienojakoisesti pilkottu valkosipulinkynsi. Ainekset sekoitetaan keskenään kulhoon ja tarjoillaan hampurilaisen kanssa.

– Saat rajattomasti uusia makuelämyksiä, kun käytät mielikuvitustasi raaka-aineiden valinnassa, hän sanoo.

Lisäämällä kastikkeeseen mandariinin kuorta ja hyppysellisen sahramia, sopii kastike myös täydellisesti mereneläville. Jos taas haluaa syödä hampurilaista kalalla, kannattaa kastikkeeseen sekoittaa pestoa. Tulisen kastikkeen naudan- tai sianlihasta tehdyille burgereille saa sekoittamalla korianteria tai thaimaalaista Sriracha-chilikastiketta.

Next article