Etusivu » Lemmikit » Näin suojaat lemmikkisi talven pakkasilta
Lemmikin hyvinvointi

Näin suojaat lemmikkisi talven pakkasilta

Kuva: Adobe Stock

Useimmat lemmikit viettävät lämpimissä sisätiloissa jopa 20 tuntia päivästä. Altistus säätilojen vaihtelulle on vähäistä ja kylmäkaraistusta ei tapahdu luonnollisesti.

Suomen talvi asettaa vaatimuksia erityisesti lyhytkarvaisille ja lihasmassaltaan pienille koirille ja kissoille talvikaudella. Ainoastaan kylmä ei ole ongelma, vaan myös kostea ja kurainen keli.

– Suomen sääolot ovat vaihtuneet viime vuosina etenkin Etelä-Suomessa. Lyhytkarvaisille ja lihasmassaltaan vähäisille lemmikeille sadeasu on jo vakiovaruste, johtava eläinlääkäri Katariina Thomson Pieneläinsairaalasta kertoo.

Aktiiviset koirat, jotka liikkuvat luontaisesti paljon tai rodut, joilla on paksu turkki kykenevät pitämään kehon lämpimänä kylmälläkin. Pienet ja rasvakoostumukseltaan vähäisemmät koirat vaativat kylmällä ilmalla toppavaatetusta. Niiden kylmänsieto on rajallista ja kylmettyminen nopeaa. Vanha ja hitaasti liikkuva eläin arvostaa myös lämpöä, lisävarusteet ovat niille viisas valinta.

Tassuihin huomiota

Tassut ovat alttiit kylmettymiselle. Jos koiran kanssa kävellään hiljaa, pysähdytään tai ollaan pitkäaikaisesti liikkumatta tossut voivat olla oiva valinta. Ylipäätään kylmällä säällä eläimen seisottaminen ei ole suotavaa. Liike pitää eläimen lämpimänä. 

Tassujen huolellinen puhdistaminen ja kuivaaminen lenkin jälkeen ehkäisevät varpaiden välien ihotulehdusta.

Erityisen kiusallinen lemmikin tassuille on muuttuneet säätilat. Lumi itsessään on pehmeä ja lemmikin tassulle parempi vaihtoehto kuin kylmä ja jäinen asvaltti tai hiekkatie. Tassujen huolellinen puhdistaminen ja kuivaaminen lenkin jälkeen ehkäisevät varpaiden välien ihotulehdusta. Varpaiden välien herkkä iho altistuu hiekasta, kurasta ja maantiesuolasta ihotulehduksille, jos epäpuhtaus kosteuden kanssa hiertää ihoa.

Pakkasella eläinten korvat ovat paleltumisherkkiä. Jos esimerkiksi kissa on ulkona myös talvisin, on hyvä järjestää sille säänsuoja mihin kissa voi mennä, jos ei heti pääse sisälle. Myös sulan veden saannista on huolehdittava. Thomsonin mukaan yli 20 asteen pakkanen on monien eläinten keuhkoille rasittava ja silloin lenkkien on hyvä olla maltillisia.

Ravintona talvikaudella riittää normaali ruoka. Ainoa, mihin Thomson kiinnittäisi huomiota, on aktiivisten ja rodultaan vähärasvaisten koirien ruoan energiapitoisuuden lisääminen talvikaudella. Kylmyys lisää energiankulutusta, joten joillekin koirille lisäenergia saattaa olla tarpeen

Lue myös: Onko koiraa tassuihin katsominen?

Next article