Skip to main content
Etusivu » Lemmikit » Onko koiraa tassuihin katsominen?
Koiran kynsien ja tassujen hoito

Onko koiraa tassuihin katsominen?

tassujen-hoito-tassutarkistus
tassujen-hoito-tassutarkistus
Lemmikin tassujen huolellisesta tarkastamisesta on hyvä tehdä päivittäinen rutiini. Kuva: Unsplash

Tassujenhoidon asiantuntija Anniina Kopperoisen mukaan ehdottomasti on. Tassujen huolto on tärkeää lemmikin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Seuraavassa muutama tärkeä kohta tassujen hoidosta.

Kuinka usein koiran tassut on tarkistettava?

Tassut on hyvä tarkistaa huolellisesti päivittäin. Pitkäkarvaisilla koirilla on hyvä tarkistaa joka lenkin jälkeen, ettei tassukarvoihin ole jäänyt risuja. Jos koira nuolee tai järsii tassujaan, se merkitsee yleensä sitä, että johonkin sattuu. Kun tarkkailemisesta tulee tapa, ongelmatilanteet oppii tunnistamaan helpommin.

Mihin asioihin tassutarkistuksessa tulee kiinnittää huomiota?

• Anturoiden tulee olla sileät, vahvat ja kimmoisat. Niissä ei kuulu olla halkeamia. Koppuraisia tai joustamattomia anturoita on syytä hoitaa.
• Katsotaan, että iho varpaiden välissä on terve eikä punoita.
• Tarkistetaan, ettei tassuissa ole haavaa. Tässä vaaditaan tarkkaa silmää! Kiinnitä huomiota sellaisiin kohtiin, joissa koira aristaa kosketusta.
• Poistetaan risut tai takut karvoista.
• Tarkistetaan, että kynnet ovat sopivan mittaiset, eivät ole halkeilleet eikä tyvi punoita.
• Tarkkaillaan kävelyä: ontuuko koira? Käyttääkö se tasaisesti kaikkia jalkoja?

Entä jos tarkistaminen laiminlyödään?

Jos ongelmaa ei huomata, käveleminen sattuu. Kuivat, halkeilleet ja joustamattomat anturat aukeavat helposti eli haavan riski kasvaa. Jos likaa tai kosteutta jää muhimaan, tassut voivat tulehtua. Koirilla esiintyy punoitusta, hiivaa ja furunkuloosia (tassutulehdus) tassuissa. Tulehtunut kohta on kivulias ja voi vaatia eläinlääkärin hoitoa.

Miten ongelmia ennaltaehkäistään?

Pese aina kuraiset tassut. Poista hiekka varpaiden välistä.

Ihon terveyttä hoidetaan rasvaamalla sekä lisäämällä ruokavalioon laadukasta öljyä. Näitä saa eläintarvikeliikkeistä tai netistä. Erityisesti kaupunkikoirien tassut vaativat jopa päivittäistä huoltoa ihoa hoitavilla tassuvahoilla. Osa niistä ehkäisee ihon tulehtumista, hiivaa ja furunkuloosin oireita. Ruokavaliomuutokset auttavat hitaasti, mutta tassuvaha on nopea apu halkeileville tassuille.

Erityisesti asfaltilla lenkkeillessä anturat kuluvat usein ohenemalla. Kulumisen huomaa silmillä yleensä vasta silloin, kun anturat ovat jo lähes puhkikuluneet ja halkeilevat. Uuden ihon kasvamiseen menee noin kaksi viikkoa. Tassuvahan säännöllinen käyttö suojaa anturoita kulumiselta.

Lue myös: Näin suojaat lemmikkisi talven pakkasilta

Millaisia toimenpiteitä voi itse tehdä, jos huomaa tassuissa jotain ongelmaa?

Ongelmia ei aina pysty silmillä havaitsemaan, joten säännöllinen huolto on siksi erityisen tärkeää.

Kuivia anturoita ja ärtynyttä ihoa voi hoitaa rasvaamalla sekä lisäämällä rasvaa ruokavalioon. Haavat tulee hoitaa hyvin ja pitää puhtaana. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Next article