Etusivu » Lemmikit » Mikä on paras lemmikki allergiaperheeseen?
Lemmikin hankinta

Mikä on paras lemmikki allergiaperheeseen?

allergiavapaa-hypoallerginen-lemmikki-elain-allergiaperhe-paras-lemmikki
allergiavapaa-hypoallerginen-lemmikki-elain-allergiaperhe-paras-lemmikki
Kuvat: Unsplash ja Pexels

Lemmikit ovat monelle kuin perheenjäseniä, ja tuovat elämään paljon iloa. Moni perhe haaveilee oman lemmikin hankinnasta, mutta allergiat ja yliherkkyydet voivat olla esteenä haaveelle.

Huonot uutiset ovat, että allergiavapaata tai hypoallergista eläinlajia ei ole olemassa, vaikka sellaisista usein puhutaankin. Jokainen eläin erittää yhdisteitä, joille ihminen voi herkistyä. Hyvät uutiset ovat, että jotkin eläinrodut ovat kuitenkin vähemmän allergisoivia kuin toiset.

Mistä eläinallergia johtuu?

Tyypillisimpiä eläinallergian oireita ovat aivastelu, yskä, hengitysvaikeudet, silmien kutina ja punotus, tai luomien turpoaminen. Jopa 15 prosenttia suomalaisista saa allergiaoireita lemmikeistä. Lieviä allergia oireita ei pidä säikähtää, vaan niitä voi seurata. Huomioi kuitenkin, että hengitysoireisiin tulee aina reagoida.

Vastoin yleistä harhaluuloa eläinten karvat eivät sisällä allergeeneja toisin kuin niiden hilse. Yleisohjeena on pidetty vähän hilseileviä eläinlajeja, mutta periaatteessa mikä tahansa eläimessä tai sen välineissä ja ruoissa voi allergisoida. Iholle joutuessaan eläimen hilse, sylki tai muut eritteet saattavat aiheuttaa punoitusta tai nokkosihottumaa, ja esimerkiksi atooppinen ihottuma saattaa pahentua.

Parhaat lemmikkirodut allergiselle:

Jos allergioista tai astmasta kärsivä haluaa kuitenkin hankkia lemmikin, on herkistymisen mahdollisuus ja luopumisen tuska tiedostettava jo silloin, kun lemmikkiä ollaan ottamassa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on hyvä, jos lähipiiristä löytyy lemmikki, jota voi lainata selvittääkseen ilmeneekö allergiaoireita.

Listasimme viisi monen allergisen suosimaa lemmikkiä:

1. Akvaariokalat ovat turvallisin vaihtoehto allergiselle! Akvaarioharrastus on kiehtova ja vie nopeasti mennessään. Akvaarioharrastuksen hyvänä puolena on, että saat yhden lemmikin sijasta monta kirjavaa ja lystikästä asukasta. Kalojen laajasta kirjosta löydät takuulla mieleisesi. Akvaarioharrastus opettaa myös perheen lapsille vastuuntuntoisuutta, sillä kalat pitää ruokkia päivittäin ja niiden akvaario tulee pestä säännöllisesti.

2. Undulaatit, papukaijat ja muut häkkilinnut aiheuttavat harvoin allergiaoireita, jos niiden häkin pitää puhtaana. Toisilla linnuista lähtevä valkuaispöly tai niiden ruoka voi kuitenkin aiheuttaa allergista nuhaa.

3. Matelijat, liskot ja kilpikonnat aiheuttavat harvoin allergiaoireita. Lemmikkieläimenä nämä vaativat pitkää sitoutumista, sillä niiden elinikä on kultakalaa tai koiraa huomattavasti pidempi. Allerginen oireilu saattaa johtua myös eläimelle annettavasta ruuasta tai häkkien ja terraarioiden kuivikkeista.

4. Osa koiraroduista, kuten villakoirat ja bichon frisé, ovat monien allergikoiden suosimia. Allergiavapaata koiraa ei kuitenkaan ole olemassa, joten paras tapa testata rodun sopivuutta on ottaa hoitokoira omaan kotiin hieman pidemmäksi aikaa.

5. Jotkut kissarodut allergisoivat vähemmän kuin toiset. Karvattomat tai kaksoisturkittomat kissarodut, kuten sfinx, cornish rex tai devon rex, voivat sopia allergiselle paremmin. Kissojen kohdalla kannattaa toimia samoin kuten koirien kanssa, eli hoitokissan kanssa voi testata lemmikin sopivuutta perheeseen.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry (2019). Lemmikkieläinallergiat

Next article