Skip to main content
Etusivu » Koulu » Turvallinen koulumatka erityislapselle: Vanhemman näkökulma koulukyyditykseen
Arjen turvallisuus

Turvallinen koulumatka erityislapselle: Vanhemman näkökulma koulukyyditykseen

Koulukyydityksen merkitys erityislapsen arjessa on valtava (kuvassa esiintyvät henkilöt eivät liity Miian tarinaan). Kuva: Getty Images

Koulukyyditys on monelle lapselle ja heidän perheilleen arkipäivää. Kun perheessä on erityistarpeita omaava lapsi, koulumatkan sujuminen on paljon enemmän kuin pelkkä siirtymä kotoa kouluun. 

Miia, Vantaalta kotoisin oleva äiti, jolla on kouluikäinen erityislapsi nimeltä Leevi, korostaa sujuvuuden ja luotettavuuden merkitystä. Erityislapsen koulunkäynti vaatii erilaisia tukitoimia ja järjestelyitä. Koulukyyditys on yksi tämän kokonaisuuden merkittävä osa, ja siksi onkin tärkeää, että palvelu toimii sujuvasti yhdessä niin koulun kuin perheen välillä.

Koulukyyditys osana turvaverkkoa

Miia painottaa, että koulukyyditys ei ole vain helpotus järjestelyjen kannalta, vaan se toimii osana heidän turvaverkkoaan.

Tieto siitä, että Leevi pääsee kouluun ja takaisin turvallisesti, antaa Miialle mahdollisuuden keskittyä omiin töihinsä ja muihin velvollisuuksiinsa koulupäivän ajaksi. Kuljetuspalveluun on annettu tarkat ohjeistukset, kuten että Leevin saa jättää kyydistä koululle vain ja ainoastaan, kun häntä on vastassa koulun puolelta aikuinen. Tämä tuo valtavasti turvaa.

Erityisen tärkeää on läpinäkyvä tiedonkulku, jotta kuljetettavien tarpeet voidaan ottaa huomioon. 

Tiedonkulku ja stressitön siirtyminen

Kun koulumatka sujuu stressittömästi, lapselle jää tarvittavia voimia koulupäivään ja oppimiseen. Siirtymien sujuvuus on erityisen tärkeää erityislapsen kanssa toimiessa, sillä he tarvitsevat rutiineja ja ennakoitavuutta arjessaan.

Koulukyydityksen siirtymät ovat olennainen osa arjen sujuvuutta, ja niitä on tarkasteltava lapsen näkökulmasta. On tärkeää huomioida, kuinka kauan lapsi istuu kuljetuksessa päivän aikana. Reitin ja noutojärjestelyn tulisi olla mahdollisimman sujuvat, jotta lapsen koulupäivä ei veny kohtuuttoman pitkäksi siirtymien vuoksi.

Koulukyydityksen merkitys erityislapsen arjessa on valtava. Se on enemmän kuin logistinen järjestely – se muodostaa olennaisen osan perheen päivittäistä elämää.

– Luotettava ja sujuva koulukyyti varmistaa lapsen säännöllisen koulunkäynnin ja auttaa häntä jaksamaan paremmin. Hyvin toimiva kuljetuspalvelu sulautuu huomaamattomasti osaksi arkea eikä aiheuta ylimääräisiä huolia, kiteyttää Miia.

Next article