Skip to main content
Etusivu » Koulu » Taidemaalarin ammattiin voi opiskella monista eri lähtökohdista
Sponsoroitu

Elina Merenmies

rehtori

Vapaa Taidekoulu

Vapaassa Taidekoulussa Helsingin Kaapelitehtaalla opiskelee vuosittain vajaa 70 henkeä täysiaikaisessa, nelivuotisessa taidemaalauksen koulutusohjelmassa. 

– Opetusohjelmamme vetää puoleensa kaiken ikäisiä ja monenlaisista taustoista tulevia ihmisiä. Taideopintojen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä – päinvastoin, kaikenlainen elämänkokemus usein tukee niitä. Toisaalta meillä on myös opiskelijoita, joissa jo hyvin nuorella iällä on tunnistettavissa taiteellinen lahjakkuus ja edellytykset kehittyä, kertoo rehtori Elina Merenmies.

Viime lukuvuonna Vapaassa Taidekoulussa opiskelikin kuudella eri vuosikymmenellä syntyneitä ihmisiä.

Yksityiskoulun opetusohjelma on jopa eurooppalaisittain harvinaisuus siten, että se on koko olemassaolonsa ajan keskittynyt nimenomaan maalaustaiteeseen. Koulun täyttäessä 90 vuotta ensi vuonna ovat sen toiminnan johtotähdet samat kuin koulua perustaessa: maalaustaiteen itseisarvo ja omaehtoisuus. 

Mahdollisuus välttää opintojen päällekkäisyyksiä tekee elinikäisestä oppimisesta houkuttelevaa niin kulttuuriammattilaisille kuin alanvaihtajillekin. 

– Opetusohjelmaamme ei sisälly esimerkiksi kieliä tai muita taiteen ja taiteilijana toimimisen ulkopuolisia sisältöjä. Osin siksi meille hakeutuukin myös heitä, joilla jo on korkeakoulututkinto – joko visuaaliselta alalta, esimerkiksi Aalto-yliopistosta, tai aivan muulta alalta, toteaa Merenmies.

Taidemesenaatti Maire Gullichsenin vuonna 1935 perustama Vapaa Taidekoulu on taidemaalauksen perinteen vaalija ja uudistaja. Koulun kurssi- ja luento-opetuksesta vastaavat kymmenet jatkuvasti omalla urallaan toimivat, tunnustetut kuvataiteilijat, mm. Elina Merenmies, Hannaleena Heiska, Aki Turunen, Aura Hakuri, Tiina Pyykkinen, Tuomo Laakso ja Pauliina Turakka Purhonen. Kullekin vuosikurssille järjestetään keskimäärin 16 kurssia vuosittain.

Kiinnostuitko Vapaasta Taidekoulusta?

Seuraava haku ammattiopintoihin on toukokuussa. Opiskelu on täysipäiväistä ja opiskelijat ovat oikeutetut Kelan opintoetuuksiin. 

Next article