Skip to main content
Etusivu » Koulu » Lukutaito on avain maailman ymmärtämiseen, oppimiseen ja itsensä ilmaisemiseen
Sponsoroitu

Veera Kivijärvi

pedagoginen asiantuntija

Saavutettavuuskirjasto Celia

Lukutaidon heikkeneminen on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Lukeminen on perus-oikeus, joka kuuluu kaikille.

– On olennaista, että jokaiselle tarjotaan mahdollisuus kehittyä lukijana hyödyntämällä erilaisia menetelmiä, materiaaleja ja välineitä, muistuttaa Saavutettavuuskirjasto Celian pedagoginen asiantuntija Veera Kivijärvi.

Oppimateriaalien monimutkaisuus voi olla haastavaa oppilaille, jotka kamppailevat tekstin ymmärtämisen tai keskittymisen kanssa. Tekstiä saattaa olla paljon ja esitetty tieto pirstaleista, mikä vaikeuttaa oppimista ja kokonaisuuksien hahmottamista. Tarvitaan selkokielisiä oppimateriaaleja, joita oppilas voi lukea ja kuunnella samaan aikaan. Tukikuvien käyttäminen lisää moniaistista oppimista.

Kohti esteetöntä lukemista

Mitä saavutettavampia oppimateriaalit ovat, sitä parempaa on oppiminen. Parhaat apuvälineet tukevat niin teknisen lukutaidon kehitystä, luetun ymmärtämistä kuin lukemiseen motivoitumistakin. Mutta jos tarjolla olevia vaihtoehtoja ei tunneta, opettajat rakentavat oppilailleen sopivia oppimateriaaleja itse iltaisin.

– Apuvälineet voidaan rakentaa kirjan sisälle. Synkronoimalla ääni tekstin kanssa niin, että luettavat rivit korostuvat edetessään, tekstin seuraaminen helpottuu, Kivijärvi kertoo.

Celian tarjoamat monikanavaiset materiaalit on suunniteltu erityistä tukea tarvitseville. Yli 20 prosenttia kaikista peruskoululaisista opiskelee tehostetun tai erityisen tuen piirissä. Kansainvälisen PIRLS 2023 -lukutaitotutkimuksen mukaan 16 prosenttia suomalaisista neljäsluokkalaisista ei yllä lukutaidoltaan tyydyttävälle tasolle.

– Yhdessä lukeminen edistää lukutaidon kehittymistä ja luo samalla yhteisöllisyyttä sekä parantaa sosiaalisia taitoja. Luokassa voitaisiin esimerkiksi pitää kymmenen minuutin yhteinen kaunokirjallisuuden lukuhetki aina ennen ruokailua, Kivijärvi ehdottaa.

Kiinnostuitko Celian palveluista?

Lue lisää Saavutettavuuskirjasto Celian selvityksestä ”Tarvitsemme parempia lukemisen apuvälineitä” sekä erikoiskirjaston palveluista.

Next article