Etusivu » Koti ja sisustus » Nautitaan täysillä syksystä!
Syksy

Nautitaan täysillä syksystä!

syksy
syksy
Kuvat: Unsplash

Kesäpäivät ovat väistämättä jääneet taakse, ja on taas aika kohdata syksyn viileys ja lyhentyvät päivät.

Tähtitieteen näkökulmasta syksyn katsotaan alkavan pohjoisella pallonpuoliskolla syyspäiväntasauksella syyskuun loppupuolella ja päättyvän talvipäivänseisaukseen. Ennen loppuvuotta ja joulunaikaa edessä on kuitenkin monta suloista syksyistä viikkoa, joiden pimenevät illat suorastaan kutsuvat tunnelmoimaan. Silloin on ihanaa sytyttää kotona kynttilät, kuunnella sateen ropinaa ja nauttia syyshämärän vireestä. 

Kotona hyggeily on mukavaa, mutta syksyllä kannattaa nauttia myös ulkoilmasta ja hiljalleen nukkumaan vetäytyvän luonnon kauneudesta. Metsäretket antavat energiaa ja iloa, kunhan vaan muistaa pukeutua lämpimästi ja sateenkestäviin asuihin. Metsien mättäät tarjoavat myös herkkuja ruokapöytään, sillä sienistä ainakin suppilovahveroa voi löytää sammalen suojasta hyvinkin myöhään syksyllä. Muutamat sienet kasvavat lumen tuloon asti, ja niitä voi jäätyneenäkin kerätä suoraan paistinpannulla valmistettavaksi.

Eri luonnonpuistojen retkeilypolut ovat suosittuja koko perheen tutkimusretkikohteita, joiden varrella on paljon nähtävää. Kauneinta syksyisessä luonnossa on ruska, joka pukee luonnon keltapunaiseen ja kullanhohteiseen väriloistoon. Upeimmillaan ruska on tunnetusti Lapissa, mutta myös etelässä saadaan ihailla syksyistä värinäytelmää. Jos metsäneläimiä ei onnistu näkemään luonnossa, tarjoavat myös eläintarhat monenlaisia luonnonihmeitä pohjoisten tundralta savanneille ja sademetsistä aavikoihin. 

Kylmällä sadesäällä on mukava puuhastella myös sisäaktiviteettien parissa. Suomen lukuisat museot tarjoavat näkemistä ja kokemista muun muassa taiteen, designin, lelujen, Mannerheimin, tähtitieteen, kartanoelämän, hiihdon tai kullanhuuhdonnan ystäville. Merenkulusta kiinnostuneille oikea osoite on merimuseo, joka paneutuu merenkulun historiaan ja nykypäivään merenkulkijan, kaupan, laivojen ja jopa merihirviöiden näkökulmasta. Kesän lämpöä kaipaavan puolestaan kannattaa suunnata vesipuistoon, jossa vapaa-aikaa voi viettää uima-altaissa lillumisen ohella myös lämpimissä porealtaissa tai hurjissa vesiliukumäissä tasokkaita ravintolapalveluita unohtamatta. 

Kauniita ja viihdyttäviä syyspäiviä!

PS. Muistathan, että asfalttia vasten olet mustaakin mustempi – käytä siis heijastinta.

Next article