Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Huoli luonnon tilasta näkyy myös kodin sisustuksessa – Hanna Sumarin sisustusvinkit syksyyn
Sisustaminen

Huoli luonnon tilasta näkyy myös kodin sisustuksessa – Hanna Sumarin sisustusvinkit syksyyn

Hanna Sumari
Hanna Sumari
Television juontotöiden ohella Hanna Sumari kirjoittaa lifestyle-aiheista Apu-lehden sekä Topi-Keittiöiden blogeissaan. Kuva: Aino Mäki

Juontaja-toimittaja Hanna Sumari kertoo viettäneensä koko kesän tien päällä etsien Suomen kauneinta kesämökkiä Suomen kaunein koti ohjelmaan. Jaksoja pääsee seuraamaan kotisohvalta ensi keväänä. Tällä hetkellä Hanna juontaa Mitä tänään syötäisiin? Perjantai -ohjelmaa MTV3-kanavalla.

– Syksyn ehdoton kohokohta on sienestäminen! Kiireisen kesän jälkeen on myös mukava rauhoittua kotona, kertoo Sumari.

Syksyn myötä valo vähenee ja ilmat viilenevät. Kotona onkin mukava ottaa esille pehmoiset torkkutäkit ja sytyttää kynttilät. Pienillä asioilla kotiin saadaan luotua helposti lämpöistä syystunnelmaa. Enemmän piristystä kaipaaville Sumari suosittelee uutta sisustusväriä kodintekstiileihin kuten vaikkapa sohvatyynyihin. Isompaa muutosta voi hakea maalipensselin avulla.

– Sisustuksen megatrendinä on huoli luonnon tilasta. Uuden ostamisen sijaan haluankin kannustaa aina ensin tutkimaan, mitä kivaa omien kaappien kätköistä löytyy. Kaapeissa tovin levänneet esineet virkistävät sisustusta samoin kuin turhan tavaran karsiminen.

Syksyn 2019 sisustustrendit

Muodot

Pehmeän orgaaniset, 1970-luvulta tutut kaarevat muodot sohvissa, raheissa ja muissa huonekaluissa.

Värit

Intensiivisen tummat, syvät jalokivisävyt kuten ametisti, safiiri ja sitriini. Toisaalta värikartan toisessa päässä olevat pehmeät pastellisävyt ja luonnonvärit.

Pitkän värittömän ja vaalean kauden jälkeen maalatuissa seinissä nähdään muun muassa pehmeitä pastellisävyjä, kuten haaleaa vaaleanpunaista ja vaaleaa harmaanvihreää. Rohkeat sisustajat käyttävät paletin voimakkaita värejä suurina pintoina.

Sisustusmateriaalit

Kankaissa suositaan samettia ja luonnonkuituja sekä kankaita, joissa on jokin kierrätys- ja uusiokäyttöaspekti. Tekstiilien pinnat ovat eläviä ja kolmiulotteisia.

Pinnat

Puu pintoina, kalusteissa, seinissä ja lattioissa. Tammi on puista trendikkäin. Elävät seinäpinnat, kuten kivi, kaisla, kohokuviotapetit tai seinäelementit, joiden struktuuri herää eloon valaistuksen, valon ja varjojen myötä.

Värikkäiden kasvi- ja luontoaiheisten tapettien avulla tuodaan luontoa sisälle.

Kalusteet ja esineet

Uniikit, käsityönä valmistetut arvohuonekalut ja sisustusesineet vastakohtana kertakäyttökulttuurille ja netistä tilattaville, kaikkien saatavilla oleville massatuotteille.

Kalusteissa puhtaisiin puupintoihin yhdistetään muita luonnonmateriaaleja kuten nahkaa, rottinkia ja juuttia erilaisina punoksina.

Kierrättäminen ja uusiokäyttö

Vaihtoehtona kalliille uniikkikalusteille käytetään kierrätyskalusteita, jotka on valmistettu esimerkiksi massiivipuusta ja joita voidaan muokata ja uudistaa. Vanhat käsityöt kuten kirjaillut pöytäliinat otetaan käyttöön.

Viherkasvit

Kookkaat viherkasvit ja köynnökset tuovat vehreää tunnelmaa sisälle. Koristele koti kasvein, katso esimerkiksi nämä helppohoitoiset kasvit, jotka huonomuistinenkin hortonomi saa pysymään hengissä.

Älykodit

Kotien digitalisoituminen näkyy myös sisustuksessa kuviotapettien graafisina kuviointeina.

Next article