Etusivu » Koti ja sisustus » Aurinkosuojaratkaisut vähentävät rakennusten energiankulutusta
Ekologinen asuminen

Aurinkosuojaratkaisut vähentävät rakennusten energiankulutusta

aurinkosuojaratkaisut
aurinkosuojaratkaisut
Oikeanlaisella aurinkosuojauksella voi vähentää rakennusten jäähdytystarvetta ja samalla energiankulutusta. Kuva: Getty Images

Erilaiset aurinkosuojaratkaisut ovat tehokas ja tyylikäs tapa torjua häikäisyä ja estää huoneilmaa lämpenemästä liikaa. Lisäksi ne tarjoavat erinomaisia lämpöteknisiä etuja.

Energiatehokas rakentaminen ja jo olemassa olevien kiinteistöjen energiankulutuksen pitäminen maltillisella tasolla ovat merkittäviä asioita sekä talouden että ilmastonmuutoksen kannalta. Pienistä luvuista ei ole kyse, sillä rakennukset Euroopassa kuluttavat kokonaisenergiasta jopa lähelle puolet.

Aurinkosuojaus vähentää sisätilojen jäähdytyksen energiantarvetta miltei 90 prosenttia.

Suomen Aurinkosuojaus ry:n toiminnanjohtaja Hannu Sipilän mukaan aurinkosuojausta tulisi suunnitella hyvissä ajoin jo rakentamisen alkuvaiheessa.

– Oikeanlaisella aurinkosuojauksella voi reippaasti vähentää rakennusten jäähdytystarvetta ja samalla energiankulutusta. Tehokkaimmillaan aurinkosuojaus vähentää sisätilojen jäähdytyksen energiantarvetta miltei 90 prosenttia.

Aurinkosuojauksella voidaan myös tehokkaasti hyödyntää luonnonvaloa ja näin samalla säästää olennaisesti rakennuksen valaistukseen käytettävästä energiasta.

Katettu terassi käytössä pitkälle syksyyn

Ikkunoissa käytettävät aurinkosuojat jaetaan ulkopuolisiin ja sisäpuolisiin aurinkosuojaratkaisuihin. Sisäpuolisia aurinkosuojaratkaisuja ovat muun muassa erilaiset kaihtimet sekä laskos- ja paneeliverhot.

Sipilä muistuttaa, että optimaalisin tulos energiataloudellisuuden ja käyttäjäystävällisyyden kannalta saavutetaan yhdistämällä ulko- ja sisäpuolinen aurinkosuojaus.

– Rakennusten arkkitehtuurissa näkyy nykyisin paljon erimuotoisia ja -kokoisia ikkunoita sekä erkkereitä ja muita aurinkosuojauksen kannalta haastavia muotoja. Myös vapaa-ajan asunnoissa on nykyään paljon lasipintoja. Alan erityisliikkeestä jokaiseen ikkunaan voi kuitenkin löytää sopivan aurinkosuojauksen.

Kattamalla ulkoterassi markiisilla voidaan sen käyttöaikaa pidentää keväästä pitkälle syksyyn asti. Markiiseihin on asennettavissa myös aurinko- ja tuulianturit, jotka ohjaavat automaattisesti markiisia auringonvalon ja tuulen voimakkuuden mukaan.

Lue myös: Nauti kesästä pitkään lasitetulla terassilla

Next article