Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Älykäs koti valvoo ja säästää
Kodin turvallisuus

Älykäs koti valvoo ja säästää

automaatiojärjestelmä
automaatiojärjestelmä
Kuva: Getty Images

Kodin automaatiojärjestelmillä ohjataan kodin toimintoja yhdellä napin painalluksella tai vaikkapa työpaikalta. Automaatio palvelee ja tarjoa mukavuustekijöitä asukkaan tarpeiden mukaan.

KNX-tekniikka on maailmanlaajuinen talotekniikan automaatioprotokolla eli kieli, jonka avulla voidaan yhdistää yli 400:n eri valmistajan tuotteita ja sovellusratkaisuja keskenään keskusteleviksi. Integrointi tehdään väyläratkaisulla joko kaapelilla tai langattomalla verkolla. Pelkästään Suomessa on jo 190 yritystä, joissa on KNX Partner -sertifioituja henkilöitä, jotka toimittavat taloautomaatioratkaisuja.

Kotiautomaatio on talotekniikan pitkään odotettu tulija. Älytaloista on puhuttu vuosikymmeniä, mutta rakennuspuolella sitä on käytetty vaatimattomasti, lähinnä jos asiakas on sitä osannut vaatia.

Sillä voidaan hallinnoida koti kustannustehokkaaksi: lasket lämmitystä ja säädät ilmanvaihtoa, kun olet poissa kotoa, tai ohjaat pyykkikoneen päälle yösähköllä. Energiankulutuksen optimoinnilla ja seurannalla säästää melkoisesti vuodessa.

Ohjausjärjestelmät tuovat arkeen mielenrauhaa ja turvallisuutta.

Ohjausjärjestelmät tuovat arkeen mielenrauhaa ja turvallisuutta. Muistinko sammuttaa valot ja unohtuiko silitysrauta päälle? Ikäihmisten mahdollisuus asua kotonaan pidempään onnistuu turva- ja seurantajärjestelmien avulla. Ovien liiketunnistimet ja paikantimet antavat reaaliaikaista tietoa asukkaasta.   

Yleisesti luullaan, että vain uudiskohteissa modernit ratkaisut ovat mahdollisia. Taloautomaatioratkaisut voidaan kuitenkin tehdä niin uuteen kuin vanhaan rakennukseen omakotitalosta kerrostalon yksiöön.

Kivan tekniikan ympärillä on paljon tarpeetontakin

Se, tarvitseeko kaiken kotona olla automatisoitua, on syytä arvioida aina erikseen. Ratkaisun voi valita elämäntilanteen mukaan myöhemminkin, kunhan varmistaa, että järjestelmät ovat integroitavissa keskenään.

Yleisimpiä ohjausjärjestelmiä kodeissa ovat valaistuksen, energiankulutuksen ja turvallisuuden ohjaukset sekä seurannat asukkaille ja omaisuudelle.

Tutkimustulokset osoittavat, että omakotitalossa väyläratkaisulla toteutettu kaapelointi on edullisempi kuin perinteisellä asennusmallilla. Idea on, että kokonaisvaltaisella suunnittelulla hallinnoidaan kiinteistöä ja huoneistoa niiltä osin, mitä halutaan ohjata.

Käytettävyydeltään tekniikka on yhtä helppo kuin auton käynnistäminen. Säädät eri nappuloista tehoja ja ajat.

Yleisempiä asioita, joihin ostajan on syytä perehtyä, on määritellä, mitä taloautomaatiolta halutaan? Kivan tekniikan ympärillä on paljon tarpeetontakin.

Lue myös: Energian säästöä ja asumismukavuutta

Mieti, mikä kodintoiminnoissa on sellaista, mitä automaatio palvelee säästöinä, turvallisuutena ja asumismukavuutena. Todellisten tarpeiden kirjaaminen selkeyttää valintoja.

Palveluntarjoajaa valittaessa arvioi heidän osaamisensa. Kysy referenssejä, ja varmista jo tarjousvaiheessa, että tuotteiden ja eri järjestelmien yhteensopivuus – puhuvat yhteistä kieltä – on varmistettu. Samalla varmistat eri toimijoiden vastuurajat. Suunnitelman hyväksynnän jälkeen, älä muuta suunnitelmia ja tuotevalintoja. Se maksaa.

Talotekniikka kehittyy digitaalisuuden myötä. Asumismukavuus on merkittävä osa elämänlaatua. Kotiautomaatioratkaisuilla säädät kotisi toimia, kuten haluat, oli tarve sitten asumiskustannusten keventäminen, viihtyvyyden lisääminen tai turvallisen tilan luominen. Moderneilla ja kustannustehokkailla KNX automaatioratkaisulla asunnon arvokin nousee.

Kirjoittaja Johan Stigzelius on KNX Finland ry:n toiminnanjohtaja.

Next article