Etusivu » Juhlat » Uudenvuodenlupaus ylitse muiden
Hyvinvointi

Uudenvuodenlupaus ylitse muiden

Uudenvuodenlupaus
Uudenvuodenlupaus
Kuva: Unsplash

Uusi vuosi. Uusi kalenteri. Uudet lupaukset. Mahdollisuus aloittaa puhtaalta paperilta, kääntää lehteä.

Pysähtyä pohtimaan, mikä elämässäni toimii, mistä olisi jo aika luopua. Tehdä matkaa itseen, ja luoda toimintasuunnitelma oman onnellisuuden lisäämiseksi. Paras lupaus on lupaus pitää lupaus.

Lupasitko vuosi sitten pudottaa painoa, mutta kiloja onkin nyt entistä enemmän? Otitko kuntosalikortin, mutta tammikuun jälkeen oletkin ollut vain kuntokeskuksen kannatusjäsenenä? Aloititko vuoden ensimmäisen kuukauden mehupaastolla, mutta päädyit sokerihumalaan jo parin päivän jälkeen? Tuliko morkkis, kun lupaus ei taaskaan pitänyt?

Useimmat meistä kokevat, että lupauksen pitäminen ystäville, perheelle ja työyhteisölle on itsestäänselvyys. Se pidetään, mitä luvataan. Sanomattakin selvää. Silti lupaukset sille kaikkein tärkeimmälle, meille itsellemme, jäävät usein lunastamatta. Miksi lupaus itselle olisi yhtään vähäpätöisempi? Jospa tänä vuonna tärkein lupaus olisikin pitää lupaus itsellemme. Ihmeitä saattaa tapahtua.

Ravintoa keholle ja mielelle

Yleisimmät uudenvuodenlupaukset liittyvät fyysisen kunnon kohentamiseen, ravintoon ja liikuntaan. Lupausta lähdetään lunastamaan täysillä tarmoa puhkuen, mutta into tyssääkin jo alkumetreillä. Mitäpä, jos lupaisit tänä vuonna itsellesi kohtuullisuutta ja armollisuutta. Sitä malttia, joka on elämänmuutoksissa valttia. Lähtisitkin liikkeelle parilla kävelylenkillä viikossa, ja kuukauden mehupaaston sijaan korvaisitkin vain yhden aterian tuorepuristetulla vihermehulla. Askel kerrallaan.

Entä oletko koskaan vuodenvaihteessa lupausta tehdessäsi pohtinut, mikä on parasta ravintoa mielellesi? Rakastatko esimerkiksi teatteria ja konsertteja, muttet muista koska nautit viimeksi oikein kunnon kulttuuripläjäyksestä? Miten olisi, jos näin vuodenvaihteen kynnyksellä lupaisit itsellesi lahjaksi yhden kulttuuripäivän kuukaudessa?

Lue myös: Uusi vuosi on ilon juhla, siihen kannattaa tarttua kaksin käsin

Vai haluaisitko salaa sunnuntaisin vain olla möllöttää koko päivän pyjamassa sohvalla, katsoa hömppäsarjoja ja syödä herkkuja, mutta podet tekemättömyydestä huonoa omatuntoa? Eliminoi morkkis lupaamalla itsellesi mahdollisuus nautiskella kerran viikossa mielin määrin. Ilman, että sisäinen kriitikko soimaa sormellaan jälkikäteen.

Sitä paitsi tekemättömyydestä voi seurata jotain hyvääkin. Useat aivotutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisen aivot pitävät kiireettömästä hengailusta. Silloin on tilaa syntyä uusia, luovia ratkaisuja. Pää kolmantena jalkana juoksemisen sijaan parhaat elämänmuutokseen johtavat ratkaisut voivat löytyä, kun on tilaa vain olla. 

Lupaus lähiyhteisölle

Kun sitten omien lupausten pitäminen on lisännyt hyvinvointiasi ja saanut sydämesi laulamaan, lupaisitko jakaa hyvää mieltä myös ympärillä oleville? Katsoa tuntematonta suoraan silmiin ja heittää hymyllä? Antaa ainakin yhden positiivisen palautteen päivittäin? Lopettaa arvostelun ja puhua kauniisti itsellesi ja kanssaeläjille? Nimittäin sanoilla on voimaa. Eikä ystävällisyys maksa mitään. Ja mikä parasta, kun sitä levittää, se tulee takaisin. Yleensä moninkertaisena.

Tuntemattoman ajattelijan sanoin: ”Kindness. It doesn’t cost a damn thing. Sprinkle that shit everywhere!”

Näihin sanoihin, tervetuloa uusi vuosi! Tehdään siitä yhdessä onnesta pirskahteleva mestariteos!

Next article