Etusivu » Vesillä » Näitä asioita et halua unohtaa veneestä – veneen pakolliset varusteet
Turvallisuus vesillä

Näitä asioita et halua unohtaa veneestä – veneen pakolliset varusteet

vene-pakolliset-varusteet
vene-pakolliset-varusteet
Kuva: Pexels

Vesillä liikkujan tärkeimmät varusteet ovat terve järki ja varovaisuus, mutta yksin ne eivät riitä. Ennen kuin suuntaat vesille, tarkista, että vene on merikelpoinen, vakuutettu ja mukana on kaikki tarpeellinen.

Lain mukaan veneestä löytyviä pakollisia varusteita ei ole monta – tarkista ennen vesille lähtöä, löytyvätkö nämä kaikki veneen pakolliset varusteet veneestäsi.

Veneestä tulee lain mukaan löytyä nämä välineet:

Pelastusliivit. Lain mukaan pelastusliivejä ei tarvitse pitää päällä veneessä ollessa, mutta kaikille veneessä olijoille on oltava pelastusliivit. Muistathan, että vain päällä pidetyt pelastusliivit pelastavat merihädässä.

Airo, mela tai ankkuri köysineen. Jos veneeseen tulee moottorivika, ankkurille, melalle tai airoille löytyy nopeasti käyttöä.

Tyhjennysväline kuten pumppu, äyskäri tai ämpäri. Mahdollisten vuotojen sattuessa pumppu, äyskäri, ämpäri tai muu tyhjennysväline auttavat.

Käsisammutin. Sammutin on pakollinen varuste, jos veneesi on sisäperämoottorivene, perämoottorin teho on yli 25 kW, tai jos siinä on liekillä toimiva polttolaite kuten kaasuliesi. Muistathan tarkistuttaa käsisammuttimen vuosittain!

Veneestä on hyvä löytyä:

Ajantasalla oleva merikartta navigointia varten. Teknologia voi pettää tiukan paikan tullen, ja jos plotteri ei toimikaan, voivat kivikkoiset vetemme päästä yllättämään.
Riittävästi polttoainetta myös paluumatkalle.
Merkinantovälineet hätätilanteita varten.
Lämmintä, veden- tai tuulenpitävää, vaatetta. Etenkin merellä tuuli voi tuntua purevalta ja kesälläkin iltaa kohden sää usein viilenee.

Lähde: Poliisi.fi, Rajavartiolaitos

Next article