Etusivu » Vesillä » Suomessa on eniten veneitä maailmassa väkilukuun suhteutettuna
Veneily

Suomessa on eniten veneitä maailmassa väkilukuun suhteutettuna

Suomessa on maailman suurin ja hienoin saaristo. Kuva: Getty Images

Suomen vesistöt ovat ainutlaatuisen kauniita, ja erilaisia veneilijöitä löytyy joka lähtöön.

Veneily mielletään usein purjehtimiseksi tai isoilla moottoriveneillä taitettaviksi merimatkoiksi. Tällaiset veneet ovatkin merkittävä osa veneilyn harrastamista, mutta yleisimmillään veneily liittyy toiseen maassamme suosittuun harrastukseen eli mökkeilyyn.

Valtaosa mökeistä sijaitsee veden äärellä. Osa niistä on saaressa, joten mökille päästäkseen tarvitsee yhteysveneen. Mutta myös huviveneily mökillä on suosittua.

– Tyypillisin mökkivene on noin viiden metrin pituinen perämoottorivene, jota voi käyttää päiväretkiin ja vapaa-ajan kalastukseen, sanoo Suomen Venealan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Pajusalo itse kuvailee olevansa hyvän tuulen sunnuntaipurjehtija, jolta arki katoaa siinä vaiheessa, kun köydet irtoavat laiturista. Hän muistuttaa, että Suomessa on maailman suurin ja hienoin saaristo.

Jos haaveissa on vaihtaa maisemaa teistä vesiin, mutta ei omaa siitä vielä kokemusta, kannattaa ensin kysellä veneitä omistavilta tutuilta, pääsisikö kyytiin.

Muitakin vaihtoehtoja on, kuten erilaisia koeajotapahtumia. Suomen Purjehdus ja Veneily ry järjestävät kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ympäri Suomen Yhdessä vesille -tapahtumia, joissa veneiden omistajat vievät vesiretkille kaikkia halukkaita.

Ennen kuin itse lähtee kipparoimaan venettä, navigoinnin perusteet pitää tietysti olla hallussa. Esimerkiksi saaristolaivurikurssi antaa tähän hyvät perusteet. Suomen Meripelastusseuran veneilytaito.fi-sivusto on myös kätevä tapa opiskella läpi 1.6.2020 voimaan tuleva uusi vesiliikennelaki.

Lisäksi pursiseurat ja Purjehduksenopettajat PORY ry:n kouluttajat pitävät erilaisia ilta- ja viikonloppukursseja, jos unelmissa siintää enemminkin vedessä lipuminen äänettömästi purjeveneen kyydissä.

Veneily on turvallinen harrastus, mutta luontoa pitää ymmärtää ja kunnioittaa.

– Venettä tulee käyttää sillä tavalla, mihin se on tarkoitettu. Jos vene on suunniteltu suojaisille vesialueille, silloin sillä on liikuttava vain niillä, Pajusalo lisää.

Pajusalo kehottaakin miettimään omaa käyttötarkoitustaan ennen veneen ostamista.

– Venemessuilla on esillä paljon eri vaihtoehtoja ja venealan lehdistä löytyy hyviä vertailuja. Ammattilainen osaa auttaa myös käytetyn veneen valinnassa.

1.6.2020 astuu voimaan uusi vesiliikennelaki. Lue lisää: veneilytaito.fi

Next article