Skip to main content
Etusivu » Vesillä » Purjehdusmatka sopii kaikille!
Purjehtiminen

Purjehdusmatka sopii kaikille!

Purjehdusmatka
Purjehdusmatka
Kuvat: Unsplash

Purjehdusmatkalle voi lähteä kokeneena purjehtijana tai ilman ensimmäistäkään purjehduskokemusta. Tällöin matkalle voi saada mukaan ammattitaitoisen kapteenin ja tarvittaessa myös oman tasoista purjehduskoulutusta.

Välimeren purjehdusmatkat suuntautuvat tavallisesti Turkkiin, Kreikkaan, Kroatiaan tai Italiaan. Avaimet käteen –periaatteella järjestettävä loma sisältää lennot, kuljetukset, veneen ja tarvittaessa myös kipparin. Kun matkan varaa vastuulliselta matkanjärjestäjältä, reissuun voi lähteä huoletta. Kaikilla mukavuuksilla varustetut purjeveneet vastaavat hyvätasoista hotellia.

– Purjehduslomilla mennään yleensä paikkoihin, jotka ovat tavallisten turistikohteiden ulkopuolella. Luonto on aivan eri tavalla käden ulottuvilla ja loman aikana näkee paljon enemmän kuin rantatuolista käsin. Illallisen ajaksi ankkuroidaan yleensä johonkin Välimeren saarten pienissä rantapoukamissa tai luonnonlahdissa ja syödään ravintoloissa, jotka ovat parhaimmillaan vain muutaman askeleen päässä laiturista. Matkan aikana tehdään usein retkiä myös patikoiden, pyörällä tai skootterilla, joten loma on paljon muutakin kuin veneessä oloa, purjehdusmatkoja vuosikymmenten kokemuksella järjestävä Hessu Kiiskinen kertoo.

Merellisiä iloja

Kiiskisen kanssa purjehdusmatkoja järjestävä Mari Jokinen vakuuttaa, että purjehdusmatkalle voi lähteä jokainen veneilystä ja hienoista merellisistä iloista pitävä ihminen ikään, sukupuoleen ja veneilytaitoihin katsomatta.

– Matkaan voi lähteä omalla porukalla ja veneellä, gastina matkapurjehduksille, purjehduskurssille tai vaikka goulet-huvipurrella risteilemään. Matkalle voi lähteä myös oppimaan uutta. Purjehduksenopettajat (PORY) ry:n ja Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n virallisilla purjehtijakursseilla opitaan lajin tärkeät perusasiat asiantuntevien suomalaisten opettajien opastamana.

Kurssien ohjelma on sen verran väljä, että viikon aikana ehtii myös lomailla, nauttia auringosta ja pulahtaa lämpimään Välimereen.

Lue myös: Joonas ja Niklas Lindgren: Menestystä jo toisessa polvessa

Purjehdusmatkojen sesonkikaudet ajoittuvat kevääseen ja alkusyksyyn. Monille kokeneille purjehtijoille ulkomaanmatka on mainio tapa aloittaa purjehduskausi varhain tai päättää se nautinnolliseen Välimeren purjehdukseen.

– Välimeren purjehdusmatkojen hinnat ovat varsin kohtuullisia. Matka kustantaa keskimäärin 750-950 euroa per henki. Koska veneessä syödään kaikki ateriat illallista lukuun ottamatta, viikon aikana on vaikea saada kulutettua juuri 300 euroa enempää, Hessu Kiiskinen arvioi.

Next article